Shopping cart

SEO оптимизиране

Оптимизацията на сайтове за търсачки произлиза от английското съкращение SEO с пълна фраза Search Engine Optimization, която е най-разпространена в световен мащаб, а абревиатурата SEO е позната на на почти всеки днес.

Основната идея и цел, обощена с няколко думи, е издигане на позицията на определен сайт в търсачките (търсещите машини) при определени търсения.

Оптимизацията на сайтове за търсачки (SEO) е сравнително нова уеб услуга, която обаче постепенно се оказва наложителна за почти всички видове уеб сайтове след неизмеримо увеличаващия им се брой в Интернет ежедневно.

Все повече и повече бизнесмени осъзнават наложителността от тази услуга, тъй като на много от тях бизнеса и просперитена им зависи тясно от Мрежата, а търсачките са основното стъбло на осигуряването на информацията и достъпа на потребителите до нея.

Идеята на търсачките в същността си е проста – да осигурява тази така нужна на потребителите информация според определени фактори и критерии, които търсещата машина съхранява за всеки един уеб сайт в своята база данни и изчислява според програмните си алгоритми, като опростено казано изчислява кой уеб сайт е по-полезен при търсене на избрана от потребителя ключова дума и го визуализира в страниците с резултати съотвено на по-челна позиция от останалите.

Уеб специалистите, които преди години се замислиха над въпроса „Защо все пак даден уеб сайт се показва преди друг“ и наблюдаваха промени в позициите на сайтовете, стигнаха до простия извод: „Ако класирането на уеб сайтовете в търсачките зависи от човешка намеса, именно от самата изработка на сайта и неговото съдържание, то ще може този процес да се планира предварително и да се появлиява на класирането“.

Естествено нашите колеги бяха прави.

Необходимо беше след това най-трудната част – да се разбере как мислят търсачките, да се следва пътя на тяхната логина и по този начин да се постигнат някакви резултати. Тестовете бяха успешни. Търсачките наистина реагират според строго определени фактори.

Мистерията се оказа много логична и същевременно проста – търсачките разсъждават като хора.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *