Shopping cart

Subtotal $0.00

View cartCheckout

Слънчеви колектори – енергията от слънцето понижава разходите за електроенергия

  • Home
  • Технологии
  • Слънчеви колектори – енергията от слънцето понижава разходите за електроенергия

От скоро много хора прибягват до алтернативните средства доставящи им енергия. Слънчевите колектори са един типичен пример за това. С тяхна помощ използването на електричество ще стане по-малко, а от там и голямата продуктивност, което се забелязва в последните години. А и завишените цифри олицетворяващи замърсяването на заобикалящата ни растителност ще намалеят, защото, по отношение на досегашните енергийни източници, колекторите са абсолютно екологични. Функционирайки те не изпускат опасни вещества, само попиват попадналите върху тях слънчеви лъчи и ги трансформират в енергия за затопляне на вода. Двата вида най-популярни слънчеви колектори са с „Heat Pipe” тръба и с термосифон.

Като най-ефикасни на българския пазар се определят колекторите с „Heat Pipe“ тръба. Специалните стъклени тръби, от които са изградени панелите, абсорбират слънчевата радиация и я превръщат в топлинна енергия, с която се топли на вода за къпане и миене. Тръбите са двойно стенни, а вътрешните и външните слоеве на стените им са във вакуум. Някои от предимствата им са:

  • Само 2 минути им трябват на слънце, за да се стартира процеса по отделяне на енергия.
  • Със съдействието на отличния изолатор, вакуума загубите от температура са много ниски.
  • Произвеждат топлина както при слънчево време, така и при мъгливо и облачно време, но с по-ниска интензивност.

Върху разположените на слънце колектори с термосифон, попада слънчева радиация, която преминава през стъклото и се поглъща от тъмната повърхност в тръбите. Впоследствие течността, която се намира в тръбите на абсорбатора, също се нагрява и пренася топлината на течността в съда. Основните им преимущества са:

  • Благодарение на вакуумната среда и те също както колекторите с „Heat Pipe“ тръба имат много малки стойности отчитащи загубата на топлина.
  • Колекторите функционират без налягане и са напълно безопасна.
  • Изложени на слънце за 3 часа температурата във вакуумната тръба отчитат 250 градуса, а 100 градуса е температурата на водата в тях.

Слънчевите колектори са много добър вариант за всяко семейство, което желае да съкрати своите разноски за ток, употребявайки тези модерните средства доставящи екологична енергия от слънцето.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *