Слънчеви колектори за топла вода – не е нужно да пестите енергия

Замисляли ли сте се, че е по-евтино сами да си произвеждате енергия за затопляне на вода, от колкото да я закупите? Да, но как? Лесно, с помощта на слънчеви колектори за топла вода. Това са нови технологии, благодарение на които вече не е нужно да пестите енергия, за да имате топла вода по всяко време. Тези соларни системи спокойно могат да осигурят необходимото количество топла вода на едно домакинство, така че то спокойно да посрещне своите нужди. Освен, че честата им употреба ще намали разходите ви за ток, вие ще спомогнете и за опазването на околната среда.

Вакуумните слънчевите колектори за топла вода са изключително екологични и дори когато функционират, те не отделят вредни емисии. Техният принцип на работа се доближава изключително много до този на термоса. Само няколко минути след като панелите бъдат монтирани и вие вече можете да разполагате с топла вода. Как става това? Изложени на слънце, системите съставени от двуслойни тръби улавят слънчевите лъчи, като ги преобразуват в енергия, която от своя страна затопля водата за битовите нужди на домакинствата.

Преди да се случи всичко това вие трябва да изберете модела дали това да са колектори с термосифон или колектори с „Heat Pipe” тръба. Между тези две системи няма кои знае какви големи разлики, но факт е, че и двете показват отлични резултати при производството на топлинна енергия и минимални загуби. Най-съществена е разликата в принципа им на действие. Докато при колекторите с термосифон се наблюдава естествената конвекция на водата или с други думи, когато водата се нагрее тя се издига на горе и непрекъснато циркулира в системите. По-различни е положението при вакуумните колектори с „Heat Pipe” тръба. При тях топлообмена се извършва именно в тези „Heat pipe” тръби и по-специално в горната част на тръбата, където е и най-горещата им част.

Изборът е изцяло във вашите ръце, но какъвто и да е той със сигурност ще е правилен, тъй като тези нови технологии наречени слънчеви колектори са бъдещето за една по-чиста и красива планета.

[Total: 0   Average: 0/5]
Публикувано в Технологии. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *