Смяна на маслото на колата – какво да изберем

Да, вероятно всеки е наясно, че маслото на двигателя на автомобила трябва да се сменя. Допълнителни условия са времето на смяна, което зависи предимно от пробега на автомобила, както и условията и начинът на шофиране.

В момента, в който стигнем до авто сервиза е добре да знаем обаче какъв тип масло да изберем за смяната или просто да се доверим на специалистите там. Нищо не пречи обаче да сме наясно с тази задача, тъй като все някога може да се наложи просто да долеем масло и тогава е добре да сме наясно какво сме използвали първоначално.

Как да изберем двигателното масло за смяна?

Смяна на маслото в автосервиз Спийд Авто ВарнаМоже би марката масло е важна, да. Важен е обаче и типът масло, което е най-добро за двигателя на нашето возило.

Ето защо няма нещо, наречено „най-доброто масло“, а по-скоро има „най-доброто масло за нашата кола“.

В 21-ви век изискванията към двигaтелните масла изискват специални качества, като опазване на околната среда намаляване на разхода на гориво и други.

В крайна сметка излиза, че е най-добре да изберем масло на световно известна марка, тъй като именно те имат капацитета да произвеждат качествен и добър продукт. Добре е да внимаваме и от къде се купуваме маслото. Няма да навреди и ако изискваме някакъв вид сертификат за качество или произход.

Ясно е,че маслото се сменя достатъчно често (според въведените стандарти), за да не се стига да повреди на двигателя.

На практика, с каквото и масло да шофирате колата си е задължително да спазвате изискванията за смяната му. Трябва да имаме предвид, че дори да не се шофира достатъчно, за да се измине нужния пробег е добре да сменяме маслото на автомобила приблизително веднъж в годината.

Маслата могат да бъдат минерални или синтетични. Не е ясно кой тип е по-добър.

Синтетичните са до известна степен доста по-стабилни и на теория нямат коефициент на изпаряемост, имат по-висока пламна температура и са по-неподатливи на на термични, химични и механични натоварвания, на които са подложени по време на работа на двигателя.

Някои минерални масла са получени от петрол с високо качество. Така базовите минерални масла са на практика близки по качество до синтетичните и в същото време се предлагат на по-достъпна за масовия потребител цена.

Кое от двете масла да изберем зависи предимно от вас, но съветът на автосервизите е да направим информиран избор и да избягваме най-ниската цена, което често ни излиза по-скъпо от нещо среден или висок клас.

Ако пък не разбирате нищо от подобни теми е добре да изберете двигателното масло за автомобила си в присъствието на специалист или приятел, който е „в час“ с тези неща и ще ви бъде от полза, за да не стигате до агенция за коли под наем или още по-лошо – да се стигне до тежки проблеми, които да ви принудят да предадете вашият автомобил за скрап.

Винаги планирайте профилактиката на вашият автомобил и ще можете да се насладите на отлично шофиране и малко главоболия на пътя.

[Total: 0   Average: 0/5]

За dg_seom

Моето име е Димитър Георгиев и се занимавам професионално с SEO копирайтинг и Article маркетинг. Работата ми е ангажирана с някои от най-известните SEО специалисти в България, които разчитат на мен, за да получават огромно количество авторско съдържание. Поддържам и собствен блог за статии с гост автори, здравната медия - Lechenie.BG и сайт за интериор, осветление и паркет и цялостни интериорни решения.
Публикувано в Авто, Услуги с етикети , , , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *