Търговия с валута и акции.

Пазарът, който носи един най-големите дялове в световен мащаб – с дневен оборот около 3 трилиона долара, е от търговия с акции и търговия с валута. Освен всичко останало, този пазар е и най-бързо развиващият се пазар. Тук става въпрос не само за големи компании, които влизат в този бизнес, но и за частни инвеститори (частни лица). Този бизнес и е широко поле за изява на много спекуланти. Глобалния валутен пазар е известен още като FX – международната валутна търговия. Терминологията, която се използва и която стои зад всяко едно действие има много голямо значение. Усвояването и, може да превърне обикновен любител в разбиращ и успешен трейдър. Най-важното е как се търгува. Истина е, че освен познания за акциите и самата търговия с акции, изборът на тоният, на подходящият момент може да се окаже всичко. Всеки един момент, всяка една сделка, която започва и приключва на пазара са детайли с голамо значение. Има някои основни принципи и правила в тази търтовия.

Валутната търговия например включва обмяната на стойността на една парите (на валутата) в една страна, срещу стойността на парите (валутата) в друга страна. От друга страна, акциите представляват инвестиционен интсрумент, който се търгува по-специфично. Чрез така наречените „договори за разлика” (от английски – CFD – contract for difference), е също търговски инструмент, който дава възможност на трейдъри да търгуват на основание движението в цените на акции, индекси и стоки, но при условие, че не придобиват собственост върху базовия актив (акции), което в случая прави акциите „нереални”, тъй като напрактика не се печели от собствеността на акциите, а от стойността им. „Договорите за разлика” представляват възможност за реализиране на печалби както от падащи, така и от растящи пазари.

Това е и целта на всеки трейдър – да реализира печелба от всяка една ситуация на пазара при търговия с акции или други инстументи. Има два основни принципа на действие – заемане на къса позиция и заемане на дълга позиция. Това са двете страни на пазара. Трябва да се обърне внимание на някои от предимствата при търговията с „договори за разлика”. Те позволяват инвестицията да бъде умножена до 20 пъти при търговия на акции и индекси, в нормални пазарни условия. Възможността за използване на „марджин” или още наричан лостов „ефект”, е основно предимство. Има много причини, заради които много трейдъри предпочитат „договорите за разлика”, пред реалните акции. На практика инвистицията в акции става, чрез „договори за разлика” и предоставя същите възможности за печалба или загуба, като при търговия с реални/традиционни акции. Една от тези причини е многократното умножаване на инвестицията, и следователно атрактивната възможност за голяма печалба.

[Total: 0   Average: 0/5]
Публикувано в Бизнес. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *