Цветята и символиката им

Красиви цветя

Красиви цветя

Цветята са десетки хиляди признати на всички континенти. Тези чудни създания и творения на природата са привличали вниманието на поети, художници и учени от древни времена до днес, а в съвремието и вниманието на фотографите. Цветята са на почит сред много народи. Те са предпочитан подарък и символ на любов и уважение, както в древността, така и днес. Букет рози се подаряват, като символ на любов и са може би най-прекият път към сърцето на една жена. Цветя за рожден ден се подаряват от векове, като те са или основен подарък или добавка към подарък а този повод. Всеки магазин за цветя предлага различни букети цветя, както и кошници с цветя.

Цветя, като теменуга, лале, роза, мак, лилия, карамфил, лотос, божур и хризантема са доказали своето присъствие и статут в много държави. Освен символ на любов в цял свят, розата има и по-специален статут в две държави, а именно Великобритания и България. Великобритания почита розата още от времето на Тюдорите, като те са се превърнали в национален символ и са част от гербовете на много семейства. Те са символ на история и традиция. Розата в България има специален статут заради големите розови полета отглеждани край Казанлък. Те са използвани за направата на много парфюми, както и на прочутото в цял свят розово масло. Розата от България е използвана и за направата на един от най-скъпите парфюми в света.
Карамфилите във Франция са символ на революция и борбеност. Днес те имат статут на национално цвете. Хризантемата има същият статут в Япония, като тя е символизирала небесните светила. Теменугата е символ на доброжелателство, като тя е била отглеждана предимно в градините на древен Иран, а в Атина е била свивана на венци и е носена на всеки празник.
Магарешкият бодил пък е символ на Шотландия, а Лалето на Холандия.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

За TZahariev

Занимавам се с оптимизация на сайтове - SEO и развивам свой собствен блог - http://seoteo.info/
Публикувано в За дома. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *