Тухли – издръжливият строителен материал

Тухлите са използвани за построяване на постройки още от древността. Предполага се, че още от преди 14 000 години се използват тухли, като най-старите намерени свидетелства са в Египет. Представлявали са блокове от глина и слама с правоъгълна форма и са били оставяни на слънце да изсъхнат.

Два са видовете тухли, които в днешно време се използват най-често – керамични и силикатни. Могат да бъдат открити в перфектно състояние керамични тухли, създадени преди хилядолетия. Причината за това е устойчивостта им на високи и ниски температури.

Изградените от тухли стени осигуряват подходяща температура в жилището през цялата година. Характерна особеност за този зидарски материал е голямата носимоспособност. Професионалистите, както и непрофесионалистите залагат на тухлите при зидането на стени поради тяхната шумо- и топлоизолация.При топлопроводността на плътните тухли коефициента е приблизително 0,6 W/m.°C, докато при тухлите с кухини е вероятно да получи и по-ниски стойности – до 0,33 W/m.°C. Значението на това е, че ако за стоманобетонна стена е необходима изолация от екструдиран пенополистирол с дебелина около 6 см., то за стена, изградена от тухли ще бъдат достатъчни 3-4 см.

Хората избират керамичните тухли и поради други характерни за тях свойства – устойчивост на пожар и устойчивостта им на вода. Микроклимата в стаята се регулира по естествен път, когато тухлите абсорбират излишната влага от въздуха и я отделят при по-ниска относителната влажност. За разлика от металите, тухлата не ръждясва. Тя запазва своя външен вид в продължение на хилядолетия, не се разлага както пластмасите, устойчив материал е от дървото, защото е пожароустойчива и не гние.

Дори и непрофесионално интересуващите се хора са запознати с двата най-често срещани размери керамични тухли – тухли единички и тухли четворки. Размерите на тухли единички – 25/12/6 см., позволяват да се изграждат стени с различна дебелина – половин, цяла или тухла и половина, в зависимост от необходимостта. По-големият размер на тухли четворки – 250/250/120мм., спомага изграждането на стените за по-кратък срок, друга тяхна особеност са по-добрите им топлотехнически свойства. Все по-голяма популярност добиват тухли Porotherm. Това са блокове с голямо количество кухини и порьозна структура. Вследствие на порьозната си структура керамичните блокове имат сравнително ниско обемно тегло, правещо ги по-удобни в строителството. Прилагат се при иззиждане на вътрешни и външни стени на жилищни и нежилищни постройки. За тухли Поротерм е характерна многокамерна форма. Порестата керамика и голямото количество камери рязко подобряват изолационните свойства на блоковете. С Поротерм 38 N+F, при който топлопроводността е λ=0,194 W/mK, без допълнителна защита на външните стени се гарантира необходимата съгласно българските норми топлоизолация. Друга характеристика на тухли Porotherm е добрата звукозащита, това е от особена важност за гъстонаселени райони. Изолацията от външен шум дори и при тънки стени се потвърждава от редуването на стенички и въздух в блоковете.

От скоро на пазара се оферира нов продукт – тухла Forati 8, чиито размери са 330/250/200 мм. Този размер позволява строенето да бъде по-бързо и предлага удобство както за строителя, така и за инвеститора.

За актуални към момента цени и професионално мнение кой вид тухли е най-подходящото решение за изграждане на вашия дом, може да се обърнете към някоя строителна борса. Така ще се запознаете с различни и нови решения в тази област и ще осъществите информиран избор.

От особена важност, при вземане на решение за материала, който ще използваме за изграждане на стените на нашия дом, е да се съпоставят предимствата и недостатъците на всеки един от тях (тухли, газобетон, плоскости и т.н.). При правилен избор, разходите по стопанисване и поддържане на жилището на по-късен етап, могат бъдат в по-малък размер.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Публикувано в Разни. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *