В страната на съня

Роля и фази на съня

Сънят е състояние на почивка на тялото и мозъка. Той протича в няколко фази, които имат различна роля за човешкия организъм.
фази съня
Известно е, че в хипоталамуса на нашия мозък имаме нещо като биологичен часовник, който ни казва, кога идва времето на съня.
Направени са много изследвания, който доказват, че липсата на достатъчен сън се отразява негативно върху имунната система, реакциите на организма и способността за мислене.
Учените са различили две основни фази на съня: REM сън и Non REM:

REM сън (rapid eye movements) е около 20 % от целия сън и се изразява в бързо движение на очите през това време, висока мозъчна активност и отпуснато тяло.
Non REM сън – (non-rapid eye movements), е около 80 % от цялото времето и без движения на очите. Тази фаза протича на 4 стадия: от „лек сън“ до постепенно „бавен и дълбок сън“. През това време тялото проверява изправността на различните системи в тялото, а информацията във временната памет става постоянна.

За да протичат и двете фази както трябва е добре да спим от седем и половина до девет часа в денонощието. Всяко нарушение на съня довежда до лошо функциониране на една или повече от телесните системи.
Именно поради тази причина е много важно да спазваме някаква хигиена на съня: да не нарушаваме разпределение на времето за лягане и да спим на удобно място с комфортен и ергономичен матрак.

P.S. За да сме желани гости в страната на съня просто посетете някой магазин за матраци и изберете правилния матрак за вашия сън.

[Total: 0   Average: 0/5]
Публикувано в Здраве. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *