ВАС – каква роля изпълнява и кога се обжалва пред него

Върховният административен съд е на едно от най-високите места в пирамидата когато говорим за правораздавателната система. Той е една от най-уважаваните и авторитетни институции на Република България и като такъв изпълнява изключително важна роля в поддържането на справедливостта и демокрацията в съвременното българско общество.

Как, кога и защо да обжалваме пред ВАСВърховният административен съд се ръководи от председател. Той се назначава от президента на Република България. За разлика от други постове в администрацията, поста на председателя на ВАС е със сравнително доста голяма продължителност, която според закона продължава 7 години.

Разбира се, председателят на ВАС не работи сам. Неговата работа е изключително сложна и отговорна, което определя нуждата от голяма и добре функционираща администрация. Тя трябва да действа като единно цяло, което е едно от най-важните условия за работата на съда.

Основна функция на ВАС

Основната роля на Върховния административен съд е да осигури при нужда контрол над работата на администрацията, отменяйки решения, актове и закони, които всъщност нарушават конституцията или нечии права. Подобни нарушения могат да се случат на всяко ниво на администрацията, като разбира се те могат да са напълно неволни.

Просто понякога даден текст може да се изтълкува по неподходящ начин, като в такива случаи е необходима корекция. Тук може да се потърси намеса от Върховния административен съд, който има правото да оспорва решения и да ги прави нищожни, в това число да оспорва дори и решения на Висшия съдебен съвет.

Процедурата по обжалване пред ВАС не е сложна

За да се обжалва решение пред Върховния Административен Съд, трябва да се приложи изчерпателна информация за това кой и какво желае да обжалва, по какъв повод и от къде е взето неудовлетворителното решение. Информацията за това как точно може да се оспорва е поднесена разбираемо и ясно, а всичко, което трябва да се направи за целта е пояснено точка по точка.

Какъв е срокът за обжалване

Ако желаете да оспорите решение, което е било взето от дадено административно съдилище, вие трябва да извършите това в 14 дневен срок от датата на вземане на решението на съответното съдилище.

Целта на подобни срокови ограничения е да не се допуска прекомерно разтягане във времето, а от там да не се предизвиква и съответното недоволство в гражданите.

Как може да улесним процеса

Ако се чудите как можете да увеличите ефективността на своята жалба до ВАС, то най-простия вариант е да наемете консултант адвокат за обществени поръчки, който да ви съдейства, за да сте сигурни, че не пропускате нещо.

Ето няколко неща в тази насока, които да ви убедят да потърсите специалист по ЗОП:

  • По-кратки срокове;
  • По-висока успеваемост на жалбите;
  • По-добре оформена документация.

Често в живота си мислим, че можем да се справим сами, това не е от тези случаи, особено, когато нямаме нужния опит. Далеч по-добре е да се доверите на ескперт, за да спестите нерви, време и пари.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Публикувано в Услуги. Постоянна връзка.