Shopping cart

Висок холестерол – как да се справим с него

Завишаването на нивото на холестерол в човешкия организъм може да доведе до редица смущения в правилното функциониране на човешките органи, както и да причини развитието на сърдечно-съдови заболявания. Част от усложненията, до които може да доведе високият холестерол, са атеросклерозата, нарушеният кръвен поток към сърцето и оттам развитието на стенокардия и дори предизвикването на миокарден инфаркт.

Друго сериозни последици са нарушаването на кръвния поток към мозъка и мозъчен инсулт. Сред по-леките проявления могат да се посочат слабото оросяване на долните крайници и произтичащите от това болки, тежест, отоци и подувания в областта на краката. Затова е много важно да следим нивата на холестерол в организма си и да взимаме своевременни мерки за борба и превенция от това.

На първо място е необходима промяна в начина на живот – отказ от тютюнопушенето, промяна на хранителните навици в полза на рационално и балансирано хранене, въвеждането в ежедневието на повече физическа активност. Разбира се, има случаи, в които нивото на холестерол не се повлиява от взетите мерки и тогава се прибягва до прием на съответните медикаменти. Това се налага най-вече в случаите на завишено ниво на LDL- т.нар. „лош холестерол“.

При подобна ситуация лекуващият лекар преценява и назначава съответното медикаментозно лечение. Преди да изпише даден медикамент, лекарят задължително трябва да направи оценка на общото състояние на пациента при отчитане на ключови фактори, като възраст на пациента, общо здравословно състояние, както и степен на риск от възможни странични ефекти при употребата на лекарството, ако такива съществуват.

Обикновено лекарствата за понижаване на холестерола се приемат за продължителен период от време, често години наред. Отправна точка при вземането на решение за медикаментозно лечение се явява стойността на „лошия холестерол“ – тя не трябва да надвишава 5.0 mmol/l при здрав организъм без други рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания.

При наличие на други рискови фактори медикаментозно лечение може да се предпише и при LDL, надвишаващ 4.1 mmol/l. В крайния случай на намален кръвен поток към сърцето и стенокардия се изписват лекарства за понижаване нивото на LDL под 2.6 mmol/l. Това задължително обаче трябва да върви ръка за ръка със значителна промяна в начина на живот.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *