Вредни ли са спортните стимуланти за човешкото тяло

За да покачат тегло много професионални и любителски спортисти използват спортни стимуланти. Но често ги купуват, и започват да ги предлагат без дори да помислят за това, че могат да си причинят сериозни вреди върху тялото. Много хора не знаят, че съществуват противопоказания за употребата на анаболни стероиди. Това не означава, че трябва да се ограничи консумацията им, а просто да се разбере кой медикамент е най-подходящ за вас. В тази статия ще опишем най-често срещаните странични ефекти от използването на тези вещества, както и как да ограничите вредите от тези препарати.

Поява на страничните ефекти от анаболни стероиди.

В зависимост от характеристиките на повечето вещества като : дози, податливост на тялото, както и много други фактори, странични ефекти може да се проявят по-различни начини. Тук ще разкажем  за основните и най-често срещаните отрицателни ефекти, както и ще обясним как да се справите с тях:

Един от основните ефекти е гинекомастията, която уврежда гърдите при мъжете. Заболяването може да се получи, ако приемате стероиди, които се превръщат в естроген. Това е особено вероятно ако консумирате тестостерон. За да се предотврати гинекомастия, веднага спрете консумацията на тези вещества и допълнително започнете лечение с антиестрогени.

Увреждане в черния дроб е най-често срещани при хора, приемащи 17-алкилирани стероиди, тези вещества са токсичен за черния дроб. Ако усетите болежки в черния дроб това може да се дължи на факта, че сте се превишили препоръчваната доза.

Повишено натоварване върху бъбреците, което се дължи на факта, че бъбреците трябва да отстраняват повече продукти от тялото. Бъбреците са натоварени от факта, че се повишава кръвното налягане.

Високото кръвно налягане обикновено е следствие от задръжка на натрий и вазоконстрикция. Следователно, уверете се, че кръвното налягане е на ниво с помощта на сфигмоманометър и, ако е необходимо, нормализирайте го с помощта на метопролол и еналаприл.

Стероидите причиняват акне, тъй като увеличаването на производството на себум, космените фоликули се възпаляват. За профилактика и лечение на акне, трябва да приемате Акне аут и други кожни антисептици, старайте се кожата ви да е винаги чиста и суха.

Липса на тестостерон, производството се спира след употребата на анаболни стероиди. За да избегнете това, направете инжектиране на човешки гонадотропин и започнете терапия след цикъл например с кломифен.

Нормалните хора забелязват, че поведението на спортистите е враждебно и ужасно. Това се дължи на факта, че при прилагането на стероиди се увеличава агресията, както и други психични проблеми при малък брой хора.

Хормонални промени, които водят до безплодие. Често при момичетата се случва маскулинизация, атрофия на гърдите и др. Тези всички необратими последици ги допринася консумацията на стероиди. Мъжете са склонни към атрофия на тестисите, от намаленото производство на гонадотропин. Съдаржанието на тестостерона може да бъде възстановено с помощта на дълго инжектиране на прегнил.

Кой хора не трябва да приемат стероиди?

Има много противопоказания, който трябва да се прочетат преди употребата на анаболни стероиди. Хора, който имат проблеми с: заболявания на бъбреците, черния дроб, сърдечни заболявания, рак на простатата и атеросклероза, трябва да забравят за употребата на тези медикаменти.

Как да се предпазим от негативните ефекти на стероидите?

За да направите това, следвайте простите мерки за превенция на анаболни стероиди. Главен фактор сред тях е – не приемайте тези лекарства, в съответствие с препоръките на цикъл до 16 седмици, не увеличавайте препоръчителната дневна доза. Внимателно проучвайте състава на лекарството, консултирайте се с експерти. Изберете само тези стероиди, които не са токсични за черния дроб. Внимавайте за реакции към лекарството, винаги проверявайте кръвната си картина и хормоналния статус. Основното нещо е да се запази развитието на естествения тестостерон в тялото, за това е задължителен приема на анти естрогени.

[Total: 0   Average: 0/5]
Публикувано в Здраве. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *