Заложни къщи – митове и реалност

Заложните къщи са финансово кредитни учреждания, които съществуват от хилядолетия. Първите заложни къщи се появяват в Китай, историята им продължава в пределите на Римската империя и през 15-ти век в Италия те добиват видът си, в който ги познаваме и днес. Интересното е, че през цялата си история хората, които не използват услугите на заложните къщи са ги възприемали с негативизъм, което пък не може да се каже за клиентите, които са получили помощ от тях, когато са се нуждаели. Но от заложните къщи са се нуждаели както самите държави, основно като източник на данъци, така и немалки слоеве от обществото, които са имали нужда от решаване в спешен порядък на своите финансови проблеми.

Широко разпространен е стереотипът за това, че към услугите на заложна къща се обръщат изключително хора достигнали крайни степени на материално неблагополучие. Това обаче попада в графата откровени митове и неистини. И в България и извън страната ни преобладаващата част от хората предпочитащи кредитирането срещу залог са такива от средната класа, които просто се нуждаят от неголеми суми за покриване на внезапно възникнали проблеми касаещи финансите. Тези хора обикновено притежават вещи с различна стойност, които лесно могат да заложат и бързо да получат необходимата сума. Ето защо и техният логичен избор са заложните къщи.

В България заложните къщи стават по-широко известни и познати в началото на 90-те години. Макар и със сравнително млада история те по нищо не отстъпват като бизнес модел, а често и като качество на обслужване на подобни кредитни институции, с непрекъсната вековна традиция в този вид потребителско фиансиране. През последните години тенденцията е все повече хора да търсят експресните потребителски заеми срещу залог. Основната причина безусловно е световната икономическа криза, пряка последица, от която е затрудненоното получаване на пари от банките, а и самата мудност на техните процедури. Друга основна причина е самата несъстоятелност на идеята да се търсят банкови кредити за дребни нужди, каквито са например ремонтът, плащането на сметките или отстраняването на дребни повреди по автомобила – все часто срещани причини да се търси помощ от заложните къщи.

Следващият широко разпространен мит за заложните къщи е, че оставяйки вашите вещи в заложна къща, ще получите мизерен процент от стойността им. В действителност клиентите на заложни къщи получават оценка по-ниска от пазарната за своите вещи, но далеч не чак толкова ниска. Например при залог на бижута от злато оценката им стига до над 90% от борсовата цена на златото. Бижутата от благородни метали имат предимството практически да не се амортизират /освен в редки случаи/ и не могат да бъдат морално остарели. От къде идва обаче убежданието в клиентите, че не са получили реална оценка за вещите си? Например при златните бижута клиентите не знаят, че цената на тяхното бижу е формирано от цената на златото и цената на труда за изработата му. Когато заложната къща го оценява, тя оценява единствено цената на златото, защото няма как да бъде оценен круда, който често може да формира около 30% от цената. Така получавайки 90% от борсовата цена на златото в бижуто, клиентът остава с впечатление, че е получил 40% по-малко от това, което заслужава, а това съвсем не е така.

Както се вижда заложната къща е не само изгоден, но и надежден начин за получавене на парични суми в брой. Въпреки опасенията на много хора, че е много трудно да получат обратно заложените си вещи, това на практика е съвсем лесно. Просто трябва да се плати сумата по заема. А и противно на широко разпространеното мнение заложните къщи нямат ни най-малък интерес от това да продават Вашите вещи, те искат само лихвата по заема, като възнаграждение за финансовата услуга, която са Ви предоставили. Друг момент, който не е известен на широката публика е, че процентът на вещи, които не се връщат на собствениците им по причина неизплащане на заема е максимум около 10%. Ако процентът на останали в заложната къща вещи е по-голям това означава, че самата тя има някакъв проблем с ценовата и лихвената си политика.

Още статии по темата можете да прочетете на сайта на Заложни къщи Селина – Пловдив на адрес – http://www.zkselina.com/

[Total: 0   Average: 0/5]
Публикувано в Бизнес. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *