Shopping cart

Запек – как да го избегнем

Избягвайте консумацията на храни от бяло брашно, защото залиняват от тях червата – торти, сладкиши, хляб, закуски, банички. Оризът предизвиква запек, така че рядко и в малки дози го яжте. Бананите запичат също, максимум по 1 банан на ден яжте. Плодовете, които разхлабващо действат са – круши, ябълки, праскови, смокини (сушените също), грозде. Прясното мляко разхлабва в големи количества. Яжте богати на фибри и целулоза храни – пресни зеленчуци, леща, боб, овесени ядки.

Причина за запек може да се окаже нарушено равновесието на бактериална чревна флора, в следствие употреба на антибиотици, което и косопад причинява. Киселото   мляко   за уравновесяване на гнилостната и ферментативната бактериална флора е особено полезно средство, улеснява на червата нормалното изпразване и подобрява храносмилането заради съдържанието на млечна киселина, лактоза, витамини от В-групата, белтъчини, лесно усвоими мазнини и основно вода. Особено полезно е сутрин на гладно да се взема кисело мляко. Могат обезмаслени млека да се употребяват, които са с плодов сок смесени или плодово пюре – кайсии, ягоди, сливи и пр. Те са с подчертано слабителен ефект.

Знае се, че някои хора на червата разхлабване получават след прием на студено прясно мляко. Най-често на индивидуална особеност е резултат или на смутена жлъчно-чернодробна функция се дължи.

Да не се забравя, че нормалната дразнимост е сутрин по-изразена след нощната почивка. Препоръчва се да се употребяват онези храни сутрин на гладно, които определено слабително действие имат – мед, мляко, плодове и плодови сокове, зехтин, които действат и срещу косопад.

Някои храни доста благоприятстват запека. Употребата на месо предимно, твърдо сварени яйца, продукти, на танинови вещества богати – червено вино, боровинки, го подпомагат. Температурата на ястията оказва също действие върху перисталтиката. Горещите я успокояват и забавят изпразването на червата. Причинен от спазми на червата, поради възпалителни процеси най-често, обратно на досега казаното, трябва храните да се ограничават, които възбуждащо действие оказват върху чревната дейност. Тогава ще трябва целулозата в минимални количества да се употребява, предимно от плодове – варени моркови, настъргани ябълки, плодови и зеленчукови пюрета. Не се консумират богати на груба и мъчносмилаема целулоза плодове и зеленчуци – обвивката на плодовете и зеленчуците, варива, сушени плодове. Уместно е и на готварската сол количеството да се намали.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *