Зъбни импланти – пет неща които трябва да знаете

Първо

Лечението със зъбни импланти е скъпо, може да ви струва от около хиляда лева на зъб и да достигне до две хиляди и петстотин лева. Но преди да решите да се откажете, помислете в дългосрочен план, колко време ще ви служат зъбните импланти, колко струва стандарта на живот които биха ви дали, колко струва да се чувствате добре и уверени, колко струва да бъдете сигурни, че докато говорите подвижните ви протези няма да ви изпаднат от устата, колко струват здравите и живи зъби, които трябва да изпилите, за да се постави мост и да се възстанови единичния липсващ зъб.

Считайте зъбните импланти като инвестиция в здравето на вашите зъби и устна кухина с много по-малък риск от другите инвестиции. Средният процент на успеваемост при лечение с импланти е по-висок от деведесет процента, а с допълнителна информация /предоставена от специалист/ относно лечението, ще знаете как да понижите риска още повече. Основна предпоставка за високата успеваемост е правилно съставения лечебен план и изпълнението на всички указания, предписани от специалистта имплантолог.

Второ

Времето, което може да очаквате да мине между деня на първата консултация с вашия зъболекар, до деня в който ще имате зъби в устата с които ще можете да дъвчете, зависи както от причината поради която се нуждаете от лечение с импланти, така и от състоянието на костта на челюстта ви. Ако костта на вашата челюст е недостатъчна, може да имате нужда от присаждане на кост, което налага съответните хирургични манипулации. При тях периодът на възстановяване е удължен. Цели се подготовка на костта на челюстта за поставяне на импланти. Възстановяването на обема кост, необходим за имплантиране, е едно от основните неща за дълготрайна успеваемост.

Трето

При поставянето на импланти, ще Ви бъде поставена местна упойка, венецът ще бъде леко разтворен, така че да се осигури достъп до костта, където ще бъдат поставени имплантите. Ще се подготви имплантното ложе в костта, където ще бъде поставен малък титаниев имплант, който ще дъде завинтен така че да бъде остеоинтегриран /вкостен/ през следващите три до шест месеца.

Когато импланта е напълно интегриран в костта, се преминава на следващия етап, в който ще ви бъде поставена надстройка върху импланта, върху която ще бъде поставена протетична конструкция (коронка, мост или протеза в зависимост от индивидуалните показания), която ще бъде в съотвествие с формата и цвета на вашите естествени зъби. Протетичната конструкция ще бъде залепена върху импланта /имплантите/ и вие ще се радвате на вашата прекрасна усмивка.

Четвърто

Съществува вариант за „имедиатно“ ( непосредствено ) имплантиране, при което импланта се поставя веднага след изваждането зъб. Това е вариант, който може да се приложи при пациенти със здрави венци и достатъчно количество кост. Коронката, която се поставя върху имедиатно поставения имплант е само временна и след като се изчака необходимото време, за да протече оздравителния период и импланта да бъде интегриран в костта, се поствя постоянната корона. Периодът за остеоинтеграция на имедиатно поставени импланти е няколко месеца, също като при нормално поставените импланти. Това е времето, необходимо да се изгради и съзрее нова кост около импланта и той да бъде включен в костта като неразделна част от нея. Когато това се случи, постоянната протетична контрукция може да бъде поставена.

Пето

Само специалист имплантолог може да прецени дали сте подходящи за имплантатно лечение. Уверете се, че сте се обърнали към точния специалист. Изисквайте да ви  бъдат обяснени всички варианти на лечение, какви са показанията, предимства и недостатъци. И когато знаете, че сте на точното място и при точния лекар не се страхувайте да предприемете действие. Успех!

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Публикувано в Здраве. Постоянна връзка.