Зъбните импланти – съвременната алтернатива на зъбното протезиране

Какво представляват зъбните импланти?

За съжаление понякога се налага да бъдат извадени зъби. Каквато и да е причината, те трябва да бъдат възстановени възможно най-скоро. Съвременната стоматология предлага алтернатива на протезите и мостовете. Това е зъбния имплант!Зъбни импланти

Зъбните импланти представляват „изкуствени корени“ със специфична форма и награпена повърхност. Изработват се от биологично съвместими материали (например титан). Имплантите заместват липсващите зъби, включително техните корени. Те се имплантират в костта на тяхно място.

Съвременни методи за имплантиране

В зъбната имплантология има различни методи за имплантация, които се използват в зависимост от състоянието на конкретния пациент.

  • Едноетапно непосредствено имплантиране.

Едноетапно непосредствено имплантиранеПри едноетапното непосредствено имплантиране поставянето на зъбния имплант се извършва непосредствено след изваждането на зъба. Използва се най-често за възстановяване на единични зъби. Този метод навлиза все повече в денталната имплантология.

  • Еднократно отложено открито имплантиране

Методът се прилага при вече извадени зъби.  Зъбният имплант се поставя директно в костта през лигавицата. Заедно с него се поставя и надстройката.

  • Двуетапно отложено покрито имплантиране

Двуетапното отложено покрито имплантиране е класическия метод за зъбна имплантация. Методът удължава лечението, но позволява качествено интегриране на импланта и има гарантирана успеваемост. Костта се оголва предварително, поставят се имплантатите и след това се покриват с отпрепарираната лигавица. Изчаква се интеграцията на импланта (от 3 до 6 месеца) и след това той се разкрива и се поставя надстройката.

Кога не могат да се използват зъбни импланти

Има случаи, когато не бива да се използва зъбна имплантация – при общи противопоказания за дентални хирургични процедури, при пациенти в детска възраст, при тежки сърдечни заболявания, остеопороза и други заболявания на костите, при хора, пристрастени към алкохол или лекарства.

Тютюнопушенето намалява шанса за успешно имплантиране.

След поставянето на зъбни импланти е задължително да се поддържа отлична устна хигиена. Лошата хигиена води до загуба на имплантите.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Публикувано в Здраве. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *