Жени Желева: 10 неща, които подобрих, за да стана по-добър блогър

Личният блог е задължение и отговорност и често хората смятат подобен тип дейност за още една спирачка към повишаване на продуктивността им, особено ако това не е основната им работа.

Моят опит с поддържането на блог, обаче, ми разкри малко по-различна картина. Откакто стартирах Блога на Жени Желева открих, че поддържането на личен блог има начини да повлияе положително на продуктивността ми.

1. Дава ми причини да завърша проектите си

Жени Желева и нейните блог уроци

Всеки има склонност или дори навик да отлага задачите и задълженията си.

Притежавайки личен блог, обаче, ми дава стимул да не го правя и да завършвам статиите си навреме, защото знам, че читателите го очакват от мен и се чувствам отговорна пред тях.

Това подобрява цялостната ми дисциплина и отношение към задачите ми.

2. Жени Желева: Страхотен повод да науча нещо ново

В „Блога на Жени Желева“ се старая да пиша за по-широк спектър от теми освен традиционните за женски блог теми като „Козметика“ или „Шопинг“.

Навлизайки в по-непознати теми ми дава стимул, а и е добър повод, да научавам нови и нови неща, които обогатяват общата ми култура и ме правят по-компетентна.

3. Намерих нови инструменти

Пишейки на различни тематики си има и още една полза – успях да намеря много полезни инструменти, с които да улеснявам задачите си и да спестявам време с извършването на технически неща. Автоматизацията ще ви помогне много и ще увеличи продуктивността ви.

4. Давам си почивка

…от други проекти. Смяна на работата и тематиката се отразява добре на продуктивността ви – мозъкът ви получава възможност да си почине и да се разнообрази с друг вид дейност.

А и за мен лично писането в „Блога на Жени Желева“ ми се отразява доста успокояващо.

5. Помага ми в изграждането на график

Жени ЖелеваЗнаейки, че имам да пиша статия за блога си ми помага да приоритизирам деня си по-добре и да изградя графика си така, че да успея да свърша всичко, включително самата статия.

Определено в дните, в които решавам да напиша статия за блога си, съм по-продуктивна.

Напоследък и дадох няколко интервюта за по-известни медии като Actualno.com (За блогването с Жени) и Epicenter.bg (Интервю с Жени Желева), та се налага да съчетавам всичко това.

6. Подобрявам текстописните си умения

Писането на дълги и пространни текстове ми помага да изчистя и подобря писането си – това ме прави по-добра, по-бърза и повишава значително продуктивността ми.

7. Приоритизирам времето си по-добре

 Всеки изпада в случай, в който трябва да свърши работа (понякога доста обемна) в рамките на 30-60 минути. В такива случаи няма друг изход освен успешния, а това се превръща в много ценно умение в бъдеще.

Някои от най-успешните статии в „Блога на Жени Желева“ са написани за по-малко от час.

8. Мога да свърша работата си за няколко дена напред

Никой не обича да изостава с работата, тъй като понякога се стига до това да трябва да свършим един куп задължения за ограничен период от време.

Поддържането на блог има това предимство, че мога да напиша няколко статии за дни напред и това ми позволява да се фокусирам върху други неща, които са по-спешни към момента.

9. Започнах да стандартизирам текстовете си

Стандартизацията е един от най-важните елементи за растежа на какъвто и да е блог. На първо място е качественият стандарт, разбира се, но това което имам предвид в случая е стандартизацията на текстовете ми.

Вече имам утвърдена структура и свои правила за писане на текст, които ми спестяват изключително много време и ми позволяват да се „хвърля“ директно в писането на текста, а това от своя страна увеличава значително продуктивността ми. Надявам се, че това се забелязва в „Блога на Жени Желева“.

10. Започнах да записвам идеите си

Може да звучи незначително, но всъщност е много важно. Аз съм от хората, на които много често им хрумва нещо, но който никога не си го записва.

Откакто стартирах „Блога на Жени Желева“ си създадох навик да си записвам в един списък всяка идея, която ми хрумне и това се отрази доста ползотворно на продуктивността ми в този аспект – много статии, които в момента виждате в блога, се родиха докато пия кафето в леглото си, съм в банята или пътувам с градския транспорт.

Със сигурност ще ви посъветвам да създадете подобен навик у себе си – ще ви бъде полезен за всичко, не само за работа.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Публикувано в Разни с етикети . Постоянна връзка.