Живот на автомобилните гуми

гуми от медина медКак да увеличите експлоатационния живот на автомобила и да определите кога е време да смените гумите си? Онлайн магазинът за автомобилни гуми Medina Med отговарят на тези и други въпроси.

Живот на гумите

Средният експлоатационен живот на гумите, деклариран от производителя, е 7-10 години, в зависимост от сезонността – по-твърдите летни гуми за автомобил издържат по-дълго от меките зимни гуми. За България, поради състоянието на пътищата, тази цифра е трудно постижима. Висококачествените гуми са ключът към безопасното шофиране, затова професионалистите препоръчват да проверите за износване след 3-4 години експлоатация, без да чакате срока на производителя.

Методът за определяне на износването зависи от това кои гуми за автомобила е закупил потребителят. Амортизацията може да се изчисли:

 • според специални индикатори под формата на мостове между протектора – когато той е износен до нивото им, гумата трябва да бъде сменена;
 • според фигурите с различна дълбочина, които са щамповани върху повърхността на гумите – в зависимост от това кои фигури се виждат, се оценява износването;
 • измерване на протектора с линийка с дълбочина на най-повредената част (височината на летните гуми трябва да бъде повече от 1,6 мм, при зимните 4 мм).

Средният живот на автомобилните гуми може да бъде намален поради метеорологични условия, лош път и други фактори.

Фактори влияещи на износването

Срокът на експлоатация на автомобилната гума зависи от това колко често се използва и как. Колкото по-голям е пробегът, толкова по-бързо гумата става неизползваема. Стандарти за пробег:

 • за леки автомобили с товароносимост до 2 тона – 45 хиляди км;
 • за камиони 2-4 тона – 60 хил. км;
 • за камиони над 4 тона – 65-70 хиляди км.

Средно продължителността на живота на българските пътища в градска употреба може да бъде около 5-6 години. Той се свива поради различни условия и фактори:

 • използването на гуми е извън сезона (меките зимни гуми се износват през лятото, а летните гуми не издържат на зимните температури);
 • дефектни амортисьори и проблеми с шасито;
 • качество на пътя;
 • стил на шофиране – внезапно спиране и превишаване на скоростта;
 • превоз на тежък багаж;
 • нарушение в геометрията на автомобила (в този случай автомобилните гуми ще се износят в по-голяма степен само отвътре или отвън);
 • използването на нископрофилен каучук, който се износва много по-бързо.

Механичните повреди като рязане, деформация при аварийно спиране и неравности след удари могат да ускорят повредата.

Как да увеличите експлоатационния живот на гумата?

Колко дълго гумата може да се използва от потребителя зависи от масата на външните фактори и собствената отговорност. Средната продължителност на живот на гумата на водача на автомобил, която отговаря на всички правила, като се вземат предвид несъвършените пътища, може да бъде 6-8 години. Животът на гумите може да се манипулира, ако следвате определени правила:

 • поддържате оптимално налягане;
 • правилно съхраняване;
 • обслужване на автомобила на време.

Нивото на налягането влияе пряко върху степента и вида на износването. При недостатъчно налягане страничните части на протектора ще се износят, а при високо налягане – средната част. Износването се измерва с най-повредената част на гумата, така че с тази гума трябва да се подхожда с повишено внимание.

медина мед гуми и сервиз

Удобството от проверката на гуми зависи от това как се съхраняват след смяната на сезона. Идеалният вариант е суха, хладна и тъмна стая. При липса на такова място можете да намерите склад или гараж, чиито собственици са готови да съхраняват автомобилни аксесоари срещу малка такса.

Работата на амортисьорите и шасито директно влияе върху устойчивостта на гумата. Ако сте сигурни, че колата Ви работи перфектно, можете да разчитате на дълъг живот на гумите.

[Total: 0   Average: 0/5]
Публикувано в Авто, За дома, Разни, Спорт, Туризъм и пътувания. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *