Зоопортал- интелигентните кучета

Популярен български зоопортал дава интересна информация за интелигентността при кучетата. Специалистите напомнят, че дори и да имате много умно куче, това не е гаранция, че то винаги ще прави това, което искате от него. В действителност, интелигентните четириноги могат да си създадат много неприятности. Умното куче, което се научава да си отваря шкафове с храна, например може да преяде.

Интелигентността се изразява индивидуално при различните породи. Например, представителите на породата Коли притежават изключителна способност да научават команди. Други породи, които не са толкова мотивирани към покорство, но демонстрират своята интелигентност в разработването на начини да откраднат храна или да избягат от двора. Някои тестове за интелигентността на кучетата наблягат върху умението на животното да решава проблеми. При други се проверява способността да се учи.

Кучетата лесно се адаптират и са се научили да извършват много дейности, типични за хората. По целия свят те се доказват като безценни помощници  в области като търсене и спасяване; съдействие на право прилагащите органи; насоки за слепи, ловуване, както и много други роли, за които те могат да бъдат обучени. Кучетата-водачи за незрящи са специално обучени да откриват и отбягват опасни ситуации.
Признак на интелигентност може да бъде способността на животното да се учи бързо. Обратното би могло да се тълкува като знак за молба. Например, породи като Сибирското хъски, които не ги е грижа да доставят удоволствие на своите собственици. Те могат да очароват всеки с безброй възможности за напускане на дворове, хващане на малки животни.
Кучета придружители трябва да усвоят огромен брой нареждания, да разберат как да действат в различни динамични ситуации, за да бъдат верен помощник на придружителя си.

Може да имате много интелигентно куче, което научава нещата много бързо, но да се отегчава от дресировките, които наблягат върху многото повторения. В такъв случай може да използвате по-творчески подход, за да провокирате интереса на животното.

[Total: 0   Average: 0/5]
Публикувано в Без категория, Разни. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *