Автоматизация на сгради

Сградната автоматизация е представена за пръв път през 1985 година в САЩ от Националната жилищна асоциация. През изминалите години развитието на технологиите направи възможно алтернативното управление на почти всички уреди и системи, които облекчават, подсигуряват и разнообразяват ежедневието ни. Интернет и напредъкът в мобилните комуникации дадоха ново поле за развитие; Контролът на дома посредством компютър или мобилен телефон слезе от киноекрана и навлезе в реалността ни.
Компаниите, произвеждащи устройства за автоматизация, вече понатрупаха стаж и днес предлагат избор между няколко варианта, базиращи се на международни стандарти. Някои от тях изискват допълнително окабеляване, но има и такива, които използват вече съществуващите електрически инсталации и позволяват по-малки разходи без излишни ремонти. Всеки може да избере подходящ за джоба и нуждите си вариант, благодарение на гъвкавите технологии, интегрирани в предлаганите модели устройства.
Системата за автоматизация е изградена от отделни компоненти. Това дава възможност да се автоматизират само тези електрически уреди и осветителни тела, които човек сметне за необходимо. Впоследствие може да се добавят допълнителни модули към изградената  система. Осигурява се непрекъсната връзка и контрол, локално – например чрез универсално дистанционно, с което може да се управлява всичко, включено в системата, или отдалечено – от всяко кътче на планетата, в което може да се ползва Интернет или мобилен телефон.
Автоматизацията означава по-добро стопанисване, по-ниски разходи, повече сигурност, спокойствие и комфорт. Системите осигуряват връзка с всички инсталации само с едно натискане на бутон, с компютър, или чрез SMS-съобщение. С един бутон може да се задейства и поредица от уреди и системи, за да се постигне желания уют. Тревогите покрай далечните или чести пътувания остават в миналото, след като общувате с дома си от всяко местоположение, и знаете във всеки един момент какво се случва с него.
Предимства на автоматизацията:
* Икономичност – Прецизното управление и възможността за автоматизирана нощна консумация намаляват разходите;
* Удължаване живота на уредите – разумната и пестелива експлоатация снижава амортизацията;
* Безопасност – Въпроси от рода на „Дали изключих котлона, преди да тръгна за работа?!“ вече не предизвикват тревога;
* Удобство и практичност – Можете да включите уред/система от разстояние и когато се приберете, да имате топла вода, помещенията да са проветрени и подходящо отоплени/охладени според сезона, в жилища или производствени помещения, в които е абсолютно необходимо да се поддържа различна температура, влажност на въздуха и пр.;
* Сигурност – Симулация на присъствие (автоматично включване и изключване на осветителни тела при продължително отсъствие от дома). Известяване при засичане на движение, пожар, наводнение, изтичане на газ, счупване на стъкло, отваряне на врата или прозорец или друга необичайна ситуация. Можете да реагирате на различни промени във времето или други извънредни обстоятелства, независимо колко далеч се намирате в момента. С монтирани камери е възможен видеоконтрол от всяка точка на света;
* Грижа за здравето – Контролирате микроклимата в помещенията и го съобразявате изцяло с ясно дефинирани изисквания;

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Публикувано в За дома, Технологии. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *