Shopping cart

Прелестните Родопи

Родопи е красивата планина, част от Рило-Родопксия масив, който се простира в България и в Гърция. Интересен факт е ,че планината заема една седма от територията на България. Специалистите са разделили планината на две части – Източни Родопи и Западни Родопи. Вторите заемат по-голям териториален дял и са разположени на по-висока надморска височина. В тази част се намира и красивият връх Голям Перелик (най-високият връх в планината), издигнат на близо 2200 м. над морското равнище и ситуиран на двайсетина километра от град Смолян.

Родопите се славят с живописната си природа и с красивите сгушени селища.Такива са Велинград, Смолян, Лъки, Доспат, Девин, Батак, Чепеларе и много други. За да изберете хотели в Родопи, трябва да разгледате различните оферти, които се предлагат. Любителите на зимни спортове могат да се насладят на ски пистите, разположени в Пампорово, Гела и Чепеларе. Чепеларе и Пампорово са разположени едва на 10 км. един от друг, като и двата курорта имат своите очарования. Има доста добри къщи за настаняване и хотели в Чепеларе, така че ако сте избрали тази прекрасна дестинация за почивка, се информирайте предварително.

Красива туристическа дестинация е обектът Чудните мостове. Неписана  традиция е всеки посетител на местността да запише инициали или името си с въглен върху обектите. Мостовете представляват скални фигури, които образуват природно направен мост. Смятат се за природен феномен, защото са „създадени“ под въздействието на ерозионна дейност. Така са се образували Чудните мостове – единият е с дължина 60 метра, а по-големият- 100 метра. Наблизо се намира хижа „Чудните мостове“, която може да приюти гости на планината.

Друг прелестен туристически обект е пещерата Дяволското гърло, намираща се в Триградското ждрело. Тя се намира на няколко километра от град Триград. При посещение туристите трябва да се съобразяват с климатичните условия и маркировките за туристи. Пещерата впечатлява още при повърхността с огромния процеп, а в нея туристите откриват магнетизма на пещерите с техните тайнства. Недалеч от Дяволското гърло се намира и Ягодинската пещера, която предлага различни галерии и коридори с големи дължини.
Достъпните и уютни хотели в Чепеларе са едно добро предложение за настаняване, така че гостите на прелестни Родопи да могат да се насладят на даденостите на планината.


Comments are closed