Слънчеви колектори, рециклирани материали и система за събиране на водата – създайте вашият „Зелен“ дом на бъдещето

Днес всеки говори за опазването на околната среда и за еко строителството. „Зелените“ къщи са изградени по такъв начин и с такива материали, че те по никакъв начин не замърсяват природата, дори и след дългогодишно използване. Материалите използвани в тях са чисти, като в същото време не са жертвани здравината, красивият дизайн и комфорта. Нека навлезем малко по-дълбоко в тази концепция и да видим колко добра е идеята за построяването им.

„Зелените“ жилища създават много по-здравословна среда за живот, те използват много по-ефективно ресурсите, по-лесни са за поддръжка, ремонт и експлоатация. Всичко, около което се върти зеленото строителство е здравето на хората и на природата. Материалите използвани в строителството са основно рециклирани дървесина, метали и бетон. Бои и защитни покрития, които отделят вредни за хората летливи съединения не се използват. Самата конструкция е така изградена, че не позволява на топлината на къщите да се губи, което е предпоставка за пестене на енергия. Всичко е подчинено на пестенето на ресурсите. Слънчеви колектори, добра изолация, енергоспестяващо осветление, събиране на дъждовната вода с цел напояване и почистване на дома. Алтернативните източници на енергия тук се използват в максимална степен. Слънцето е най-достъпният от тях и ето защо на покрива се инсталират както споменах слънчеви колектори с термосифон или колектори с “Heat pipe“ технология, които осигуряват гореща вода на домакинството почти през цялата година, като не се налага да се използват електрическите бойлери.

Разбирането и построяването на „зелен“ дом няма никакъв смисъл, ако старите вредни навици да оставяме осветлението и телевизора включен докато сме другата стая не се изкоренят от нашето съзнание. Ето защо преди да престъпим към зелените жилища първо трябва да започнем да мислим екологично. Всички онези малки неща според нас, когато се събират ден след ден водят до голям принос в опазване на природата. Изборът дали да оставим чиста Земята и за следващите поколения е само и единствено наш. Нека го направим заедно!

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Публикувано в За дома, Технологии. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *