HP ZR2740w – неочаквано (не)добра комбинация

Не се случва често да попаднем на качествен монитор, затова появата на HP ZR2740w предизвика оправдан интерес. Това е 27 инчов монитор предназначен за професионални занимания с графичен дизайн и обработка на снимки. Или поне идеята на Hewlett-Packard изглежда е такава. Но доколко инженерите успяват да реализират този замисъл в лицето на ZR2740w? Очакванията бяха големи, тъй като наистина напоследък не се появяват интересни модели.

Известно раздвижване предизвикаха Samsung, които съвсем наскоро пуснаха на пазара своя загадъчен монитор с PLS матрица, но интересът изглежда бързо ще отшуми. Или маркетинговият отдел на Samsung не си е свършил добре работата, или просто потребителите очакват нещо по-революционно. Изобщо, в производството на монитори цари някакво подозрително затишие. Ширят се дори слухове, че Hewlett-Packard са на път да се откажат от мониторите с LCD матрица. Жалко, защото компанията винаги е поддържала високо качество, което в повечето случаи наистина си заслужава цената.

Но да се върнем към модела ZR2740w. Защо е (не)добра комбинация? Да видим… Модерна LED подсветка, позволяваща да се редуцира дебелината на корпуса на монитора и да се намали енергопотреблението . Строг и практичен дизайн, с отлични ергономични характеристики. Корпусът е изработен от здрави и качествени материали, за разлика от повечето паянтови мониторчета, предназначени за масовия потребител. Прецизно работеща електроника, професионална IPS матрица от висок клас, осигуряваща максимално точно цветопредаване и широки ъгли на видимост. Абсолютно никакви забележки! Защо тогава HP ZR2740w предизвиква толкова противоречиви коментари? Е, съмнявам се да достигне широката известност на „монитора-шизофреник“, за който писахме преди време, но все-пак… Какъв е проблемът при този монитор на HP? Какво не му е наред?

Почти всичко му е наред. Дори е прецизно калибриран, което наистина заслужава да се отбележи. Много рядко се случва такова чудо – да извадиш монитора от кашона, да го свържеш с компютъра, да го включиш в мрежата и направо да започнеш да работиш, без да се грижиш за настройките. Изглежда Hewlett-Packard са създали идеалния монитор за графичен дизайн. Странно, но точно професионалните графични дизайнери не бързат да си купят ZR2740w. И главният проблем не е в това, че цветовият обхват на матрицата би могъл да бъде по-широк. Има хора, които мрънкат по този повод и пуфтят, и фучат, и… точно на тях въобще не им е нужен, защото няма за какво да го използват този разширен цветови обхват. Проблемът при HP ZR2740w е, че нямате възможност да променяте настройките. Да… монитор за графичен дизайн, но без възможност за индивидуално калибриране. Интересно, за кого е предназначен този монитор тогава?

Въпреки тази неочаквано (не)добра комбинация от високо качество и липса на възможност за контрол на изображението, мониторът на HP заслужава вашето внимание. Ако проявявате интерес – можете да се запознаете с резултатите от подробните тестове на ZR2740w. И да решите, дали освен вниманието, заслужава и вашите пари :)

Крум Маринов

Източник: monitoribg

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Публикувано в Технологии. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *