История на професията адвокат

Днес често ни се налага да използваме услугите на добър адвокат, който да се погрижи за най-различни правни проблеми и казуси, възникнали в нашия живот. Историята на адвокатските услуги обаче е доста стара, именно върху нея ще се фокусираме в настоящата статия.

На практика за официалното създаване на професията адвокат се счита годината, в която управниците в Римската империя, тогава още република решават да узаконят заплащането на извършваните от самите адвокати услуги, като така им осигуряват професионалното поприще, което те са запазили и до днес. Историята на професията адвокат започва все пак малко по-рано в древна Гърция, където този тип услуги са били извършвани безвъзмездно, като традицията е последвана и от правната система в Римското царство (все още царство).

След като получават възможност да се изхранват с подобна дейност много хора решават да се отдадат само и изцяло на тази професия, което естествено предизвиква и бум в правните отношение в цивилизования тогава свят. Така се ускорява в значителна степен и развитието на прочутото римско право, което днес лежи в основата на модерната правна наука.

През средните векове и то по-скоро през тяхната втора половина (официално за средни векове се считат, тези между 5 и 15 век) правото и професията адвокат преживяват сериозна криза, като обаче постепенно биват възродени от църковното развитие. Постепенно адвокатите излезли от руслото на църковните проблеми и започнали да развиват по-социално насочена дейност, като така постепенно се оформил и образа на адвокатската професия, която познаваме днес. Тя разчита на реторика, факти и логика, за да защити определена теза, подкрепяна от клиента.

Днес един адвокат е уважаван и ценен помощник в редица сфери на нашия живот. Добрите адвокати могат да решат и най-заплетения казус в полза на своите клиенти и това е причината техния труд да е толкова високо ценен, а и заплащан от хората в нужда.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

За dg_seom

Моето име е Димитър Георгиев и се занимавам професионално с SEO копирайтинг и Article маркетинг. Работата ми е ангажирана с някои от най-известните SEО специалисти в България, които разчитат на мен, за да получават огромно количество авторско съдържание. Поддържам и собствен блог за статии с гост автори, здравната медия - Lechenie.BG и сайт за интериор, осветление и паркет и цялостни интериорни решения.
Публикувано в Wood Wood Outlet • Модерни аутлет дрехи • Онлайн цени — Mania.bg, Разни, Услуги. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *