Shopping cart

Изгубеният Рай

ПочивкиЗа много хора мечтаната почивка обикновено е някъде на лазурния бряг на отдалечен остров, под парещите лъчи на слънцето с коктейл в ръка и замечтан поглед вперен в хоризонта. Една от дестинациите, станали нарицателно за райско преживяване, до която всеки поне веднъж си е пожелавал да се сдобие със самолетни билети, безспорно е Малдивите. Най-малкото целогодишно температурата на въздуха та варира между 24°C до 33°C.

И тази година всички заети в сектор туризъм очакват повече от един милион посетители да се стекат към островните курорти на Малдивите: дом на луксозни all-inclusive предложения, искрящо бели плажове и необятни тюркоазени води. И все пак, наскоро стана ясно, че раят тук не е точно това, което трябва да бъде и към мечтаните условия трябва да се прибави и една друга реалност – боклукът.

Бумът в туризма в този регион може и да е движеща сила на икономиката на архипелага в Индийския океан, но той е и причина и за това островите да платят висока екологична цена за това. А тя се състои от едно достатъчно красноречиво число – 300. Триста тона отпадъци, са очаквания обем на боклуците, които идват всекидневно от различните курорти. Целият този боклук се разтоварва на изкуствен остров, който се трупа с токсични материали и представлява все по-голям екологичен и здравен риск.

Островът Тилафуши (Thilafushi) е мястото, което определено няма да намерите в никой гайд, но където се изсипва целия боклук от “Рая”. Построен в близост до столицата Мале, в началото на 90-те години, за да се посрещне нуждата от сметище на местното население, Тилафуши в момента е прелива от боклуци.

Сега тези отпадъци освен от местното население, прииждат и от луксозните курорти, за които има сведения, че въобще не спазват условията за съхранение и обработка на отпадъците. Изкуственият остров е и единственото сметище за Малдивите и населението от 350 хил. жители там.

Съвсем наскоро Саймън Рийв от Би Би Си посети въпросния остров Тилафуши и описа това, което е видял там, като нещо потресаващо. Неговият видеорепортаж недвусмислено показва степента на възникналия проблем със захвърления боклук и всички вредни последици, свързани с него, като например използвани батерии, олово и други потенциално опасни боклуци, които могат във всеки един момент да се разпространят в лагуната на острова.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *