Как да научим чужд език бързо?

Как да научим чужд език бързо?

Това е един от най-честите въпроси, които нашите курсисти задават при записването си. Отговорът трудно може да бъде изчерпан с едно изречение. Затова се опитахме да съберем най-полезните съвети и насоки, които ще ви помогнат да напреднете в изучаването на всеки чужд език бързо и лесно.

Определете целите си

Когато стартирате уроците, е важно да определите точно за какво ви е нужен езикът. Целта до голяма степен определя и подхода в обучението. Не е все едно и също дали учите за удоволствие и обща култура или искате да живеете, работите или учите в чужбина.

Определете нивото

Преди да започнете с часовете е важно да определите точно на какво ниво владеете дадения чужд език в момента. Това ще ви помогне да работите систематизирано в заглаждането на пропуските и надграждането на знанията. Когато говорим за нива обаче, е добре да сте наясно и с това колко са нивата според Европейска езикова рамка и какви езикови умения ви гарантира усвояването на всяко от тях. Така, при правилно определена цел, ще концентрирате усилия само в онова, което ви е необходимо и полезно. Ето кратък обзор на нивата:

А1 – Имате ограничен капацитет от думи, използвате проста граматика и прости изречение, за да опишете познато място, хора или за да общувате при необходимост.

А2 – Можете да разбирате и употребявате най-често използваната лексика, да четете елементарни текстове, статии и други неща от ежедневието като разписания например. Можете да общувате в ежедневни ситуации и да обменяте информация по познати дейности.

В1 – Разбирате основната информация от радио- и телевизионни предавания и текстове, съдържащи ежедневна и професионална лексика. Можете да се справите с повечето ситуации при пътувания или ежедневния живот, използвайки английски език.

В2 – Разбирате когато слушате или четете дълги изложения със сравнително сложна лексика и аргументация. Може да общувате леко и непринудено по широк кръг от теми, както говоримо така и писмено.

С1 – Разбирате дълги изказвания дори, когато логическите връзки в тях само се подразбират. Долавяте стилистичните нюанси в сложни литературни текстове. Използвате езика гъвкаво и ефикасно за социални и професионални контакти и можете сами да създавате добре структурирани текстове.

С2 – разбирате с лекота всякаква реч и текстове и можете да участвате без затруднения в дискусии от различен характер. Изразявате свободно всички нюанси на мисълта си и владеете свободно разговорни и идиоматични изрази.
За повече подробности може да разгледате езиковата рамка, по която се провеждат нашите курсове.

Не пренебрегвайте граматиката или думите

Много често ни се налага да живеем или работим в многоезична среда. Сблъсъкът с различни електронни устройства и всекидневната употреба на интернет и възможността да пътуваме лесно по целия свят, ни помагат да познаваме, макар и бегло, повече от един чужд език. С особена сила това важи за английския. Много често различни думи навлизат толкова дълбоко в ежедневието ни, че дори забравяме, че са заемки от друг език. Но всичко това, може да ви изиграе лоша шега, когато решите, че искате да започнете да изучавате определен чужд език.  Това, че дори без да сте учили, разбирате елементарни думи и фрази, в никакъв случай не значи, че сте готови например да стартирате с второ ниво – А2. Граматиката трябва да се изучава системно и с натрупване. Ако нямате здрава основа, няма върху какво да надграждате и подобни усилия рано или късно са обречени на пълен крах.

Но в същото време не бива да се фокусирате и само върху граматиката и да загърбвате новите думи. Дори да знаете перфектно всичко за времената, падежите и словореда, ако не владеете достатъчно думи няма да може да изразите дори елементарни свои мисли.

Слушайте и говорете от самото начало

Дори да сте абсолютно начинаещ, не се стъписвайте, когато вашите преподаватели заговорят на езика, който сте избрали за учите още в първия час. Те със сигурност ще се постараят да разберете онова, което ви преподават. Но дори и да не разбирате всичко от казаното, това ще ви помогне да свикнете с езика и неговите обичайни конструкции и словоред. А това ще ви е от полза и в бъдеще, когато сами започнете да структурирате изречения. Затова възползвайте се, а защо не и сами да тренирате слушайки радио или телевизия вкъщи.

Правете същото и с говоренето. Независимо какъв е езикът – английски, немски, френски, италиански – забравете притеснението и просто говорете. Да, всички знаят, че нямате достатъчен капацитет от думи или граматика и най-вероятно ще грешите много. Но ако започнете в самото начало, ще преодолеете страха, а в последствие и езиковата бариера. Освен това, докато пробвате и грешите, множеството повторения и поправки ще помогнат на мозъка ви да запамети вярното. След това ще ви е много по-лесно да говорите без непрекъснато да мислите за точното време или словоред – вие просто ще го правите по инстинкт.

Отделяйте време

Ако сте решили да научите чужд език, приемете тази задача сериозно и ѝ отделете необходимото време. Не може да очаквате, че само посещенията в час са достатъчни, за да напреднете. Създайте си система за работа в къщи, например – по един час всеки ден, и не допускайте отклонения. Дисциплината е важна за бързия резултат. Колкото повече време отделяте за езика, толкова по-бързо ще напреднете.

Какво е важно да знаете за децата и чуждите езици

Малчуганите учат интуитивно, но в съвсем ранна възраст може да се разчита само на асоциации и повторения. Затова не е препоръчително чуждоезиковото им обучение да започва преди да са придобили представа за структурата на родния си език. Тоест, най-добре е да въведете системното учене на нов след първи клас. И не забравяйте – децата усвояват „подражателно“, затова е важно часовете да се провеждат изцяло на чуждия език.
При тях също е добре новите знания да се усвояват с натрупване и повторение, а лексиката и текстовете да са свързани с темите, които ги вълнуват според възрастта. По-лесно децата ще затвърдят новия материал, ако упражненията са под формата на забавна игра съобразена с годините  им. Затова, курсовете по английски език за деца от “Омега” са съобразени с нуждите им.

Накратко – поставете си ясна цел и я следвайте без да губите усилия в неща, които са извън нея. А колко бързо може да я постигнете, зависи изцяло от вас. Колкото повече време отделяте, толкова по-бързо ще напредвате. Но внимавайте, ако прекалите, ще получите обратния ефект. Затова намерете начини да направите изучаването на чужд език приятно занимание – слушайте радио, гледайте филми, четете книги или се регистрирайте в чуждестранен форум, който е свързан с ваше хоби. Ако си падате например по фотографията, там ще може на воля да упражнявате езика докато обсъждате любимата си тема.

Но не забравяйте – всяко пътешествие започва от първата крачка. А ние сме тук, за да ви помогнем да я направите.

Какви са курсовете, които предлагаме, може да видите тук https://omegals.bg/kursove или да се свържете с нас – тел.: 02/423 21 21; моб.: 0878 566 537;email: [email protected]

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Публикувано в Образование. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *