Shopping cart

Лаптоп батерии – да ги извадим или не?

Няма човек, които да е притежател на лаптоп и да не си е задавал въпроса: „Дали ако извадите вашите лаптоп батерии и използвате лаптопа си включен към източник на захранване, ще удължите живота на батериите?“

Отговорът на този въпрос е малко спорен, но все пак истината е, че батериите имат определен експлоатационен срок на годност. Независимо дали използвате преносимия си компютър включен само към захранващия кабел с извадена батерия или го използвате предимно на батерия се оказва, че има дори и минимално значение.

Li-Ion батерии за лаптоп HP има продължителност на живота около 1000 цикъла на зареждане или 2-4 години при нормални условия на работа.

Ако предпочетете да съхраните тези цикли, тогава извадете батерията си и я запазете на хладно място, защото само така ще можете да удължите живота й. Литиево-йонните лаптоп батерии трябва да се съхраняват при 40% от пълния им заряд. Трябва да знаете също, че батериите стареят, дори и ако не се използват. За най-добри резултати, дръжте батерията хладна, защото високите температури не и се отразяват никак добре. Никога не я зареждайте напълно или разреждайте до край, преди да решите да я съхраните, защото ако я оставите без никакъв заряд вероятността, тя повече да не тръгне е много голяма, защото така ще погубите клетките й. За това златната среда е определена на 40%, тъй като така се осигурява стабилно състояние, дори ако се наблюдава само разряд, които намалява енергията на батерията.

Ако използвате лаптопа си постоянно включен към захранването с батерия в нея и никога не сте го ползвали без зарядно, това би било голям проблем за работоспособността на батерията ви. За това е препоръчително поне веднъж или два пъти в месеца, като се сетите да изключвате зарядното и да оставите вашите батерии за лаптоп да поработят, за да не умират клетките им.

Дали ще изваждате батерията или не само вие си знаете, но трябва да сте наясно с факта, че вечни неща няма и рано или късно вашите лаптоп батерии, няма да имат същата продължителност на живот, както преди.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *