Липов пчелен мед

Липовият пчелен мед на различни полезни вещества е изключително богат. Има върху храносмилателната система тонизиращо въздействие, повишава имунитета и оптимизира сърдечната дейност. Липовият пчелен мед има специфичен аромат и от другите видове мед го отличава, съдържа специфичен глюкозид с изразено диуретично, потогонно и секретолитично действие. На липата цветовете са най- полезната част за нас и интересната, от която се добива пчелен мед. Те са в така наречения полусенник събрани, чиято дръжка с главната жилка е сраснала на присъцветника.

Пчелен прополис е с уникални качества пчелен продукт, както в пчелния кошер за живота, така и в медицината за приложение. Пчелите като балсамиращо вещество използват пчелен прополис, като дезинфектант в кошера за обеззаразяване на въздуха.

Пчелен прашец на хранителни вещества е най-богатият от всички продукти, от пчелите произвеждан. Съдържа и микроелементи, също така растежен хормон и други вещества биологично активни. Пчелен прашец е на лецитин богат, който мастната обмяна нормализира и подпомага по този начин нормализиране на теглото.

Всяко липово цветче мини букетче представлява. Колко е приятно по улицата да вървим и отвсякъде уханието на цъфнали липи да ни обгръща… Сребролистната липа за пчелен мед е у нас най-широко разпространена. Другите два вида по-рядко са разпространени в горите, на предпланините по каменистите склонове и планините. Отглеждат се и като декоративни. Липовият пчелен мед за лечение се използва на горните дихателни пътища на остри катари – ларингити, трахеобронхити, за добър сън и успокоение помага. Този пчелен мед има донякъде отхрачващо и противовъзпалитено действие. Препоръчва се при бронхит и бронхиална астма, ангина, простуда.

Пчелен прополис слабо се разтваря във вода, а в органични разтворители по-добре. Разтворимостта му е до 70-80% в етилов алкохол. Единственият риск при приема на пчелен прополис е алергична реакция, която при около 5% от хората се наблюдава.

Пчелен прашец е на цветния прашец пряк продукт. Най-голямо количество през месеците април, май и юни събират пчелите, когато за отглеждане на личинките той е необходим. Свежият пчелен прашец вода 25-30% съдържа и на разваляне лесно подлежи, ако изсушен своевременно не бъде.

Този натурален продукт – пчелен мед, неизменим източник е на вещества, за здравето на очната ретина необходими. Доказано е, че той тънка защитна ципа образува, която възпалението помага да се махне и очния мускул да се успокои.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Публикувано в Разни. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *