Разград

В североизточните части на страната ще откриете Разград, който е административен околийски център. Разград се намира в историко-географската местност на Лудогорието в дефилето на река Бели Лом.
Жителите на Разград наброяват 33 880 души съгласно демографското изследване проведено през 2011г.
Югозападно е отделен с 49км от град Шумен, северно с 43 км от Търговище, а на югоизток на 65 км от Русе. ЖП линията Русе-Варна е само на 7 км от град Разград, а междудържавния европейски път Е70 осигурява свързаност с пристанищните центрове Русе и Варна.

Още от ерата на древните култури са открити сведения за заселище, което се намира на района на съвременния Разград.
Известен още с четата на войводата Таньо Стоянов, Разград е освободен от руските войници от ХІІІ армейски корпус на 28 януари 1878 година. Руските войски са били ръководени от княз Александър Дондуков – Корсаков. През 44-та година миналия век на 8 септември първите войници на Червената армия, начело с генерал-лейтенант В. Шлемин влизат в града.
Разград е една страшно приятна туристическа цел за посетители и пътешественици, като вземе предвид природните забележителности, живите български ритуали и различни културни дейности.
Още в древни времена хора са живели в красивата долина на река Бели Лом, която разполовява града на две. Съществуват множество факти за наличието на праисторическо селище от разкритите тракийски надгробни паметници. Днес могат да се видят здравите стени на стратегическия град-крепост Абритус, който римляните построили върху руйните на праисторическото поселище. В тамошният исторически музей се излагат около 30 000 хиляди находки, които говорят за величието и прелестта на античната цивилизация обитавала това място.
Сред артефактите е Златният пегас, който има световна известност. Той представлява съчетание от тракийски бронзови релефи, както и 835 жълтици. Замъкът Абритус е със статут на паметник на културата и археологически резерват.

Смята се, че средновековното българско поселище от ХІІІ в. Хръсград е родоначалник на Разград. В периода на османското иго над България, в края на ХІV в. българите назовавали града Разград, докато османските поробители го наричали Хезарград, Херазград или пък Хразград. Други исторически артефакти са джамията „Ибрахим паша“ датирана от 1616 година, която е от годините на Средновековието и Възраждането и е сред най-красивите джамии в страната.

Часовниковата кула създадена през 1864 година е знакова за Разград, а първата куполна базилика храмът „Свети Николай Чудотворец“ е построена през 1860 година. За автентичната атмосфера на града от ХІХ век напомня „Вароша“, който представлява комплекс от възстановени къщи в типична местна архитектура. Също така тук има възможност да се разгледат къщи – музеи на емблематични личности от града, които са направили извънредно много за българската национална култура.

Разград е град, който е едновременно спокоен и динамичен. Разкрива немалко развлечения на младежите и и едновременно с това предлага тишина на по-възрастните хора. Града, е едно добро място за живот.
Големият избор на имоти в Разград и достъпната им цена, е добра причина да измените радикално вашият живот премествайки се за дълго в него. Все повече хора се решават на тази стъпка сменяйки своите жилища в големите градове и премествайки се в населени места като Разград.
Ако сте решени да направите такава стъпка, ниската цена на имотите в града не е единственото предимство. Ще имате шанс да се възползвате от качествени строителни услуги в Разград, които освен това са на приемлива цена. Стартирането на строеж от основи обаче, не е по нрава на всеки. В този случай можете да закупите вече направена къща или апартамент и да се възползвате от от услугите на една от многото бригади за ремонти в Разград.
Като обобщение, Разград е с пъстра история, добри транспортни връзки с по-големи градове и същевременно предоставя уют на своите жители.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Публикувано в Разни. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *