Слънчева алергия при децата

Излагането на слънчевите лъчи е опасна част от закаляването, препоръчвано при децата, но понякога се получават неблагоприятни ефекти.

Слънчевата светлина е мощен имуном одулиращ фактор. Тя е един от регулаторите на биологичните ни функции. От нея зависи синтезът на редица витамини и хормони. Не случайно слънчевите бани са препоръчвани като една от процедурите при закаляването на най-малките. Опасно докосване Освен с благотворното си въздействие обаче досегът със слънчевите лъчи често ни изненадва неприятно.

При малките деца лесно се стига до слънчево изгаряне при престой на открито в неподходящо време или с неподходяща продължителност. При някои състояния обаче интензитетът на слънчевите бани е почти без значение. Такова например е слънчевата алергия.

Трябва да знаеш за слънчевите алергии при децата че …

Фото протекторите са важна част от профилактиката при слънчева алергия. Обикновено в такива случаи се използват моща козметика и слънцезащитни кремове с фактор над 50. При съчетаване на слънчевата алергия с друг опасен алергичен обрив е важно да се ползват фотопротектори с неорганични филтри, което значително намалява риска от развиване на контактен кожно алергичен дерматит, вследствие на употребата им.

Какви са симптомите?

Проявява се с различен по вид сърбящ обрив по откритите части, но понякога се засягат и конюнктивите. Изключително рядко се стига до общи прояви – втрисане, главоболие, отпадналост. Слънчевата алергия се появява в началото на пролетта и лятото, като об ривът обикновено е най-силен след 2 – 3-дневно излагане на слънце. Възможно е да отслабва, дори да започне да изчезва след 10-15-дневна експозиция. В най-тежките случаи изложените на слънце места са зачервени и отекли. Понякога е трудно да се разграничи обрив от алергия към слънчева светлина, в следствие на реакция на изгаряне от слънце. Основните насочващи към слънчева алергия белези са малкият участък, усилването на алергичната реакцията през първите 2 до 5 дни, бързото разпространяването на обрива и в зони, които не са били в непосредствен контакт с слънчева светлина.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Публикувано в Здраве. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *