Развитие на компютърните системи

Използването на компютри промени света значително. Тяхната употреба допринесе за превръщането на 20 век във века на най-интензивно технологично развитие в историята на човечеството. По всичко личи, че отново благодарение на днешните компютри, то 21 век ще бъде дори още по-високо технологичен.

Доста хора не знаят, че първият компютър е създаден от американеца с български произход Джон Атанасов съвместно с неговия колега Клифърд Бери в началото на 40-те година на 20 век. Това разбира се е поредният ни повод за национална гордост.

Днешните компютри обаче са доста по-различни от тези, които са проектирани в самото начало, когато са заемали огромни помещения и ресурси. Модерните компютърни системи са компактни и изключително адаптируеми към всякакви условия, като така позволяват все по-сериозно навлизане в области от бита ни, където преди подобно решение се е считало за научна фантастика.

Днес компютри се използват навсякъде – от производството и управлението на автомобили, през компютъризираната медицинска апаратура до управлението на космически апарати и устройства. Тяхната употреба е силно застъпена, както в малките дейности, които приемаме за даденост в нашето ежедневие, така и в осигуряването на огромни по своята сложност и важност системи, подобряващи качеството на живот на милиони хора по земното кълбо.

През последните няколко години десктоп компютрите, наложили се масово през 90-те години на миналия век бяха до голяма степен изпреварени по разпространение от по-леки и мобилни решения в лицето на таблети, лаптопи, Pocket PC-та. Все пак не можем да отречем, че все още, когато става въпрос за графични приложения например много експерти предпочитат да се доверят на настолните компютри като по-надеждни и мощни.

С развитието на технологиите със скорост, неповторима за нито един друг аспект от нашия живот се появиха и много нови решения, които по всичко личи ще оформят живота ни през настоящото хилядолетие. Такива са оптичните и квантовите компютри, които обещават невероятни по обем изчисления от наша гледна точка и ще гарантират едно напълно ново изживяване на потребителите на компютри.

[Total: 3   Average: 4.3/5]

За dg_seom

Моето име е Димитър Георгиев и се занимавам професионално с SEO копирайтинг и Article маркетинг. Работата ми е ангажирана с някои от най-известните SEО специалисти в България, които разчитат на мен, за да получават огромно количество авторско съдържание. Поддържам и собствен блог за статии с гост автори, здравната медия - Lechenie.BG и сайт за интериор, осветление и паркет и цялостни интериорни решения.
Публикувано в Компютърни технологии, Технологии, Технологични решения. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *