ВиК ремонти у дома – 7 бързи факта

Предстои ви сложен ВиК ремонт у дома? Или пък просто обмисляте дали е нужно известно освежаване? В следващите редове сме подбрали 7 съвета и факта, които е добре да имате предвид за вашия дом и за неговата поддръжка.

1. ВиК Ремонт без авария – по-добре рано, отколкото късно

Не е необходимо да чакате да възникне сериозна авария във вашата домашна ВиК инсталация. Според много специалисти има определен период о време, през който тръбите трябва да се подменят, дори и ако те са напълно здрави и не създават никакви проблеми.

Това означава, че на практика дори и ако нямаме повод за притеснение, би било добре да подменяме тръбите на всеки 20 години. Това ще спести потенциални аварийни ситуации, които могат да навлекат много ядове след себе си.

2. Подновете старите канализационни тръби с по-качествени нови

Ако не сте подменяли канализационните тръби у вас, а живеете в стара кооперация, тогава е добре при първа възможност да направите този ремонт. Имайте предвид, че старите тръби са керамични, съответно много лесно могат да се пропукат и да изтече мръсна вода от тях директно във вашия апартамент.

3. Щрановете също изискват подмяна

Там от където преминава топлата вода съществува риск с времето да се наслои твърде много варовик и налепи. Това в течение на времето може да доведе до стесняване на тръбата, а в последствие и до по-висока сметка за топла вода, защото водомерът все пак не може да отчете това, че тръбата ви е отесняла.

Това е една напълно обективна причина, която да ви подскаже, че може би е дошло време за смяна на щрангове във вашият дом, офис, вила или сграда.

4. Извършвайте сами само малките ремонти

Ако трябва да поправите кранчетата в банята и мислите, че ще се справите няма нищо по-нормално от това да опитате да решите проблема.

Ако обаче става дума за по-голям ремонт, то задължително се доверявайте на услугите на професионалист. Като цяло специалистите по ВиК услуги препоръчват да се занимаваме сами само с дребни козметични ремонти и то ако сме напълно сигурни в умението си да се справим.

5. Не инсталирайте сами тоалетни и бидета

Докато някои по-дребни и незначителни ремонти могат да се осъществяват и от собствениците на жилището, то по-сериозни инсталации, като например монтаж на тоалетни чинии и бидета, всъщност трябва да бъдат извършени задължително от човек с повече опит.

Истината е, че не само повечето хора не знаят как да направят това правилно, но за съжаление има дори и фирми, които предлагат услуги със съмнително качество.

6. Инсталацията на вана може да е много сложна

Според общоприетото мнение, инсталацията на вана у дома е нещо много лесно. Това обаче не винаги отговаря на истината. Понякога монтирането на вана може да се окаже по-сложно от всяко друго нещо у дома и това най-често става поради невъзможност на тръбите за чиста вода да паснат идеално с особеностите на ваната.

Това често налага разместване на важни тръби, което трябва да се направи след спиране на водата и единствено от опитен майстор.

7. Поставянето на душ кабина е най-мъдрото решение

Може би не сте чували за това, но поставянето на душ кабина се препоръчва от специалистите, защото се счита, че това ще запази банята ви в добро състояние за много по-дълго време.

Кабината също има някои тънкости и трудни моменти в инсталацията, но все пак това е една инвестиция, която скоро ще започне да се отплаща с това, че банята ви няма да страда от постоянна влага.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

За dg_seom

Моето име е Димитър Георгиев и се занимавам професионално с SEO копирайтинг и Article маркетинг. Работата ми е ангажирана с някои от най-известните SEО специалисти в България, които разчитат на мен, за да получават огромно количество авторско съдържание. Поддържам и собствен блог за статии с гост автори, здравната медия - Lechenie.BG и сайт за интериор, осветление и паркет и цялостни интериорни решения.
Публикувано в За дома, Услуги. Постоянна връзка.