Shopping cart

Subtotal $0.00

View cartCheckout

Защо да изберем онлайн психолог?

Консултацията с психолог онлайн е удобно решение с големи плюсове пред нормалното посещение на живо при терапевт. Дори на най-силните от нас се случва да изпаднем в много труден период в някоя от сферите на живота, и да сме под влиянието на силен стрес, притеснения, тревоги и просто да се нуждаем да поговорим лично с някого, да потърсим подкрепа и съвет как да се справяме с реалността, в което се намираме. В такива и други случаи, консултацията с психолог онлайн може да се окаже изключително полезна, а и практична.

В този материал ще разгледаме положителните страни на виртуалните срещи с психоаналитик, психолог или психотерапевт. С какво този по-различен канал на комуникация може да ни помогне по-добре, от нормалното посещение?

1. Разстоянието не е бариера
Живеем в 21-век, с изключително развити комуникационни технологии. Защо да позволяваме на това, че живеем в чужбина или в малко населено място да бъдем щастливи? Голяма част от хората, живеещи в села и малки градове, просто няма как да се срещнат с психолог, или ако имат автомобил, разходите им се увеличват многократно. В същото време много от емигриралите българи се сблъскват с проблема, че в държавата, в която са, няма с кого да поговорят интимно на своят език. При такива обстоятелства, консултацията онлайн може да е единственият евтин и ефективен начин да се срещнем със специалист.

2. Не излизаме от дома си
Какво му е предимството на това, ще кажете? Не е ли по-добре да избягаме от проблемите и да идем на друго място? Кабинетите на повечето психолози са толкова предразполагащи… Да, понякога случаят е такъв.
Но как ви се струва идеята да разговаряте с психолога си от вкъщи по Skype или имейл, отпуснати във вашия фотьойл, докато наглеждате детето?
Една малка част от хората, за която си струва да споменем, просто не се чувстват спокойно на друго място, освен у дома. До скоро единственият вариант за тях беше да извикат психолога да ги навести лично, но тогава трябваше да плащат и за пътните му разходи. Колко по-евтино и удобно излиза, ако консултацията се проведе виртуално – и на психолога ви не се налага да е никъде другаде, освен вкъщи.

3. Пестим време
Трафикът в големите градове е ужасен. Придвижването в София често отнема повече от половин час във всяка посока. Ако консултацията ви трае един час, и пътуването още толкова, то това означава, че сте изгубили двойно повече време, отколкото трябва. За този час можете да правите нещо приятно или да свършите някоя домакинска работа … А какво е времето? Пари. Някои от нас работят от сутрин до вечер и единственият начин да се срешнат с психолога си, е като си провалят уикенда, в който иначе биха могли да се разходят из планината, да си починат на село… А ако решите да се възползвате от това да разговаряте с психолог онлайн по Скайп или имейл, можете да се уговорите да се видите след работното време и на двамата – и той, и вие ще сте си вкъщи, няма да биете път отново след тежкия работен ден, терапевтът ви също ще си е навреме у дома.

4. Когато дискретността е важна за нас
Ако се страхувате, че нещо от дълбокия ви, личен разговор с психолога може някой ден да стигне до ушите на ваш познат, без значение дали притесненията ви са основателни, вариантът с онлайн консултация, ще е много по-добър за вас. На момента можете да си регистрирате имейл или Скайп под измислено име и да бъдете напълно анонимни. И това изобщо не е някакъв морален проблем – в католическата църква, например, свещеника и изповядващия се изобщо не се виждат.

5. Ако сте срамежливи и ви е трудно да споделяте
Научни изследвания са доказали, че човек е склонен да споделя много повече с непознати по Интернет. Ако се смущавате или сте много срамежливи, консултацията онлайн с психолог може да се окаже много по-отпускаща, и да е по-лесно да си излеете душата изцяло.

6. Излиза по евтино
Цената – последна, но далеч не на последно място. Онлайн консултациите излизат много по-евтино на психолога, заради намалените разходи по транспорта и офиса. Ако приемем, че и двамата имате нужната техника и Интернет, които се намират във всеки модерен дом, то консултацията ви излиза почти без разходи за терапевта ви. Затова и най-често той е склонен да свали цената си на час.

7. Децата ги „кефи“!
На бас, че детето ви ще е много по-склонно да си пише или говори по Скайп с детски психолог, отколкото на живо.

Онлайн психолог може да ви помогне за всеки проблем, който би могъл да се реши при съвсем редовна среща с него. Последният плюс, който ще споменем при този начин на комуникация, е че можете да се допитате до него дали има опит и може да бъде в помощ за вашия проблем, като не се налага да се разкарвате до офиса му и да плащате за консултация.

Доста от хората, които нямат възможност да се видят лично с психолога, използват телефона вместо Интернет, но накрая на месеца биват неприятно изненадани от сметката за плащане. Хубавото на онлайн консултацията е, че преносът на данни е безплатен.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *