Shopping cart

Влияние на студа върху хроничните болести

Всеки здрав човешки организъм има своите механизми да противодейства на влиянието на студа. Не е такова положението с пациентите, страдащи от хронични заболявания.

При хроничните заболявания хората имат доста отслабена имунна система. Неправилното функциониране на болния орган оказва влияние върху цялостното функциониране на организма.

Болният приема редица агресивни медикаменти, които допълнително нарушават хармонията в организма и го отслабват прекомерно, а това е нежелателно.

В студеното време, този отслабен организъм е застрашен от множеството инфекции, които дебнат. В студеното време човек е предразположен да хапва нездравословни храни и то в по-големи количества. Точно заради това е необходимо да се спазва определен здравословен режим на хранене, с който ще се повишат и защитните сили на организма.

Тъй като кръвното налягане се повишава в студените месеци, тогава е и по-опасно за страдащите от сърдечно съдови заболявания. Студеното време може да допринесе за инфаркт на миокарда. Намаляването на движението през студените месеци също до голяма степен допринася за усложнение на сърдечно съдовото заболяване.

Когато се отнася за заболяване на белите дробове, сезонът на настинките е изключително опасен. Задължителна е строгата превенция и избягването на контакти с вече болни от респираторни заболявания. Хората, които страдат от бронхиална астма, могат да получат астматичен пристъп при вдишване на хладен или студен въздух.

Констатирано е, че диабетът се повлиява лошо от студа, но все още продължават изследванията по въпроса. Много е трудно да се следи кръвната захар, когато ръцете са студени, затова се препоръчва преди всяко измерване да се затоплят ръцете с топла вода. Появата на инфекция в организма предизвиква повишаване на кръвната захар.

Студът в никакъв случай не трябва да се отразява на физическата активност на страдащите от хронични заболявания. Тъй като това допринася до голяма степен за повишаване на имунитета на организма, физическата активност трябва да продължи, дори и на закрито. Това е особено решаващото при захарния диабет.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *