Shopping cart

Subtotal $0.00

View cartCheckout

Идеи за осветление във всекидневната

  • Home
  • За дома
  • Идеи за осветление във всекидневната

Прекарвате много време във всекидневната, извършвайки различни дейности: гледате телевизия, четете книги, почивате си или просто се забавлявате. Важно е осветлението да е такова, че да може спокойно да извършвате всички тези дейности, но и да допълва интериора. Има няколко различни стратегии при осветяване на всекидневната: основно осветление, работно осветление и акцентно осветление. Правилното осветление на дневната е комбинация от всичките три вида.

  • Основно осветление:

Най-обикновеното осветление във всекидневната е основното, поставено на тавана. Това лесно се изпълнява с поставянето на полилеи или осветително тяло в центъра на тавана, спуснато на определено разстояние. Това ще даде равномерно осветяване на помещението. Преди да определите какъв тип основно осветление ви е нужно, огледайте и преценете подредбата на мебелите и техния дизайн. Добре е да имате предвиди и пътищата през които ще преминавате през помещението. Понякога е по-добре да поставите основното осветление там където ще се извършва основната дейност в помещението, вместо да разчитате на стереотипите с центъра на тавана.

  • Работно осветление

Терминът „работно осветление“ обикновено се отнася за подвижни лампи и лампиони. Може да поставите настолна лампа на края на масата или пък лампион до фотьойл или диван , на който често четете или пък на друго място, където ви е нужна директна и силна светлина. Например, може да поставите огледални лампи в двата края на дивана, или пък да поставите лампион с подвижно рамо до люлеещ се стол. Нощните и настолни лампи, или просто преместваемите лампи се предлагат в голямо разнообразие от форми, размери, цветове и материали, което ги прави съчетаеми с всеки интериор – от антични лампи с абажури от плисиран плат до модерни лампи с изчистени линии и дизайн.

  • Акцентно осветление

Акцентното осветление се използва в помещенията и конкретно във всекидневните , за да акцентира върху архитектурни особености, релефни стени, камини или произведения на изкуството – картини, скулптури, фонтани и др. Тези осветителни тела обикновено са насочващи спот лампи, системи на подвижни шини с насочващи се глави или пък скрито осветление, прикрито зад софит , за да създава атмосфера с ненатрапчиво сияние. Обикновено тези светлини не са за всекидневно ползване, но е хубаво да се включват за разнообразие, при посещения от гости, партита или просто за създаване на романтична атмосфера.

Ако имате възможност да съчетаете трите вида осветление, може да получите наистина интересни ефекти и атмосфера, а също и да подобрите собственият си комфорт във всекидневната. Важно е да се подчертае, че доброто осветление помага за правилна преценка при извършване на някаква дейност, по-добра концетрация, а също и много често , ако светлината не е достатъчна или пък твърде ярка, може да се създадат предпоставки за увреждане на здравето.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *