Какво е жива бира?

В речниците наричат жива бира тази, която е непастьоризирана и нефилтрирана. В наши дни малко пивоварни предлагат жива бира, а вкусната пенлива течност може да се открие в малък брой бирарии, ресторанти и заведения. Различното при живата бира е, че производителят не прилага механично филтриране и пастьоризиране (термична обработка). В резултат от това отговорните съставки за ферментация се класифицират като „живи“ и оттам идва името жива бира.

Интересни факти за живата бира

Нефилтрираното пиво може да бъде произведено в ограничено количество от пивоварните, както и да се прави жива бира у дома. И в двата случая се предлагат полуавтоматични или автоматични системи, с които да се произведе газираната алкохолна напитка. Имайте предвид, че живата бира няма дълъг срок на годност и се препоръчва да бъде консумирана до 24 часа след изработката ѝ.

При масовото производство на жива бира и при правилно съхранение на тъмни и хладни места, пивото може да издържи и повече от 72 часа. По такъв метод работят пивоварите, които създават нефилтрирана бира за масова консумация. Използвайки специални съдове бирата може да издържи, без проблем поне 5 – 6 месеца, стига да се поддържат температури от 0 до 5 градуса.

Ако се питате, защо живата бира е мътна, то тогава трябва да знаете, че мътността ѝ се дължи на невидимите фини частици, които са познати още под наименованието механични примеси. Това са листата от хмел и малцовите житни или ечемични зърна. След като разклатите леко бутилката с бира, можете да преминете към  нейната консумация и да се радвате на по-силен вкус и аромат.

Защо живата бира е полезна?

в Ако правите жива бира у дома или закупите такава, в магазин или заведения, трябва да имате предвид, че тя е направена от т.нар. бирени дрожди, а те от своя страна са хранителна добавка с изразено полезно действие за организма. Разбира се, не бива да се прекалява с пенливата течност, тъй като тя съдържа алкохол и носи опиянение, като това е един вид психотропно вещество. Разбира се, умерената консумация би довела до удоволствие за всеки фен на бирата.

[Total: 1   Average: 5/5]
Публикувано в Разни с етикети , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *