Кои имат по-висока интелигентност – мъжете или жените?

Имайте предвид, че всичко свързано с интелигентността е доста спорно и нищо не се смята за пълен факт, както в други сфери от науката. Все пак нека отговорим на този въпрос от заглавието, до колкото е възможно.

Всеобщото мнение по въпроса е, че мъжете и жените имат едно и също средно IQ (коефициент на интелигентност) и също, че стойностите при мъжете варират в по-големи граници в двете посоки. Това, че мъжката интелигентност варира в по-големи граници означава, че при тях по-често се срещат много нисък и много висок IQ, тоест гениите и умствено изостаналите са повече.

Обаче мнението, че мъжете и жените имат еднакво средно IQ, е оборено от някои проучвания. Примерно в тази публикация се говори за две проучвания, като едно от тях води до извода, че мъжете имат съвсем малко по-високо средно IQ. Тази разлика обаче е изключително малка, само около една точка и половина. В същата статия се потвърждава (поне от части) мнението, че IQ-то на мъжете варира в по-големи граници. От графиките се вижда, че мъжете с IQ над 130 са много повече от жените, дори в съотношение 2:1. Не се вижда обаче такова нещо за другата противоположност на хората с изключителон ниска интелигентност.

В други публикации съм виждал да се говори и за дори по-големи разлики между мъжкия и женския интелект. Примерно около 2-3 IQ точки или на места дори 5 точки. Някои източници обясняват това с грешно направено проучване или грешно създадени тестове за интелигентност, които имат повече въпроси от този вид, който е по-лесен за мъжете.

В този ред на мисли, изглежда е общоприето, че двата пола си имат свои силни страни. Например жените са по-добри в някои вербални действия, в задачи свързани със скоростта на възприятията и в моторната координация. Мъжете пък са по-добри в задачите свързани с пространството (да си представят триизмерни фигури например) и в числовите задачи. За това се казва, че един тест за интелигентност, трябва да взема под внимание тези неща и да включва по равно от задачи, в които са по-силни мъжете и в които са по-силни жените.

Изводи

Общо взето е доста спорно, дали средния коефициент на интелигентност на мъжете и жените се различава, но ако се различава, то със сигурност е със много малко и в полза на мъжете. Може да се каже, че е сигурно, че гениите са много по-често мъже, но за умствено изостаналите отново е спорно. Също се знае, че мъжете и жените си имат области, в които са по-добре спрямо другия пол.

[Total: 0   Average: 0/5]
Публикувано в Разни. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *