Новинарски сайтове в България

През последните години се появиха много нови новинарски сайтове. Според Центъра за развитие на медиите, материалите обаче в българския интернет по качество да се сравняват не могат с информацията, предлагана във вестници и в световните новинарски мрежи и агенции. В България онлайн-журналистите умения притежават не на основата на систематизирани знания, а заради любителски интерес по-скоро и с активна самоподготовка, твърдят от неправителствена организация, наследник на фондация “Отворено общество” на медийната програма.

Не е в липсата на новини основната причина.   Материалите в интернет, за разлика от материали в novini.bg, трябва от 800 думи не по-дълги да бъдат, от кратки изречения да са изградени и “сканиращия” поглед да имат предвид, който хвърлят посетителите, когато в мрежата информация търсят”.

В Словакия онлайн-журналистиката над нивото на българската е малко. В Унгария е в много по-напреднал стадий ситуацията обаче. Интернет позволява пълноценно журналистически текст да се представи, защото е неограничено в мрежата мястото, за разлика от това във вестници. Материалът с аудио се допълва, графики, видео, подробен архив онлайн-форуми, чатове, в които обсъждат написаното читателите.

Най-важните подходи за привличане на посетители в сайта за новини, са регистриране в търсачки, изпращане на електронни писма до заинтересовани потенциални читатели и около новото електронно издание създаване на шум. Най-лесните начини за поддържане на доброто финансово състояние на електронното издание са обменът на рекламни банери и привличането на дългосрочни рекламодатели. Етични проблеми не са изключени, от интернет породени, като например достоверността на публикуваните новини и информация и допускане на грешки, заради стреса от наложеното непрекъснато обновяване на текстовете.

От българското население все по-голям дял вече не купува вестници и към новините в интернет се пренасочва. Въпреки това все още българите посещават блогове слабо, а основен източник на новини остава телевизията. Основните предимства новинарските сайтове и големият им брой в онлайн журналистиката, са възможността човек информация от разнообразни източници да получи и алтернативни гледни точки, че тези медии по всяко време на денонощието са леснодостъпни и безплатни. Онлайн журналистиката и някои недостатъци има, сред които е най-вече на качествени изследвания липсата и задълбочени анализи в поднасяните новини, за разлика от поднасяните във вестници. Около четвърт от българите, които са между 14 и 65 год., посещават различни интернет форуми и участват активно, като мнозинството мнението споделят, че собственото си мнение чрез форумите изразяват свободно, могат в дискусии да влязат по различни теми.

[Total: 0   Average: 0/5]
Публикувано в Разни. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *