От каква обработка на почвата, торове и поливане се нуждае царевицата за получаване на високи добиви

Широко отглеждана по цял свят царевицата е едно от най-популярните растения. Тя е била култивирана още от преди 8000 години, но едва през 20-ти век започват да се търсят начини за повишаването на добивите и, тъй като ползите от това растение са много големи. Създават се нови сортове и хибриди, които да бъдат с по-високо качество и да притежават добри съпротивителни сили срещу различни болести.

Как обаче се отглежда това полезно за стопанството и здравето на хората растение? Първото нещо, което трябва да изберете това са семената. Те трябва да не са стари (от предната реколта е добър вариант), от здрави узрели кочани. Оставете ги да изсъхнат в херметически затворен съд.

Подготовка на почвата: Царевицата се развива много добре в добре дренирана и плодородна почва. Дренирането е жизненоважно за растежа и дава гаранция, че семената няма да изгният. Киселинността на почвата трябва да бъде между 6,0 и 6,5. Семената трябва да се засеят в началото на лятото, като това се прави на редове. Семената трябва да са на дълбочина около 2,5 сантиметра, а между самите семена трябва да се оставят от 13 до 20 сантиметра. Една седмица преди засаждането почвата трябва да бъде обработена с торове.

Поливане: Царевицата изисква често поливане за да даде здрави и едри кочани. Това растение е лятно и бързо растящо, затова се нуждае от достатъчно вода. Това гарантира, че тя ще стане едра и вкусна. Недостатъчното поливане ще направи листата жълти, а кочаните ще са без семена и малки на размери. Царевицата има плитки корени, които имат склонност към бързо изсъхване.

Торене: Царевицата се нуждае от доста торове за да даде високи добиви. В последните години благодарение на промяната в разбиранията за храненето на растенията се получават добиви, които са над 2 пъти по-добри от предходните години. Това се дължи на новото поколение торове, които бързо се усвоят и дават всички необходими жизненоважни хранителни вещества в точните количества. При тях опасността от прехранване и недохранване е елиминирана.

След като растението те пораснало идва времето на прибирането на реколтата. Точното време на прибиране е много важно за да се насладите на вкусни царевици. Обелете кочана и натиснете някой от зърната, ако те пуснат млечнобяла течност това е знак, че трябва да пристъпите към прибирането на реколтата.

[Total: 0   Average: 0/5]
Публикувано в Разни. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *