Shopping cart

Пещерите край село Крушуна

Погледнато на картата на България, село Крушуна се намира при последните възвишения на Стара планина, в преходната й част с Дунавската равнина. Недалеч от Областния град Ловеч и общинския Летница, селото привлича все повече свежи инвестиции през последните години, покрай развитието на природните дадености в региона.
Освен известните Крушунски водопади, там се намират множество карстови пещери, които ежегодно са обект на проучване и интерес от страна на множество наши и чуждестранни спелеолози. В района на село Крушуна редовно се провежда и първия за годината Национален пещерен събор, с който се открива пещерния сезон.
Наоколо има четири пещери. Това са : Бонинската (Попската) , Водопада , Урушка и Горник , съответно с дължина 2753 , 1995 , 1600 и 1080 метра.
Непознато за повечето хора, рядко изпитвано удоволствие е разходката в подземното езеро, което е най-дългото у нас, намиращо се в подземната водна галерия в Бонинската пещера.
Следващата пещера, от която излиза и извира Крушунския водопад, намираща се на около километър южно от селото (800 метра) е „Водопада“. Вътрешността й е обсипана с бели образувания, наречени „лунно мляко“, сътворяващи неописуема зрителна наслада. Водата, която извира от там, образува малко езеро пред пещерата, откъдето падайки от 15 метрови скали, образува Крушунските водопади. Те са национално известна забележителност и са едни от най-красивите „райски кътчета“, пръснати из нашата прекрасна Родина.
В третата пещера (Урушката) има  две галерии, съответно суха и водна. Първата преминава в дълбочина във водната. Водите – наситено карстни – са създали бигорна тераса, където е образуван най-високият водопад в околността с приблизително 20 метра височина.
За тези, които са почитатели на спелеотуризма , и проявяват заинтересованост към загадъчното скрито великолепие на подземния свят, то Деветашката пещера е място, което е почти задължително за туристическо посещение. Намира се на десния бряг на река Осъм. Притежава впечатляващи размери. Входният отвор е широк 35 метра и е висок 30 метра и отвежда в огромна зала с 2400 кв. м. площ. Тя е пещерата с най-голямо „фоайе“ в Европа. На места е висока до 100 метра . Изключително любопитни са седемте отвора разположени по тавана . През тях преминава естествена светлина, която огрява централната зала и отрязък от двата склона на пещерата. Най-големият отвор се назовава „Килика“. След централната зала, пещерата се разделя на други два тунела.
През левия тече малка рекичка, която сътворява миниатюрна каскада от малки езерца и водопади, пресича залата в центъра и се влива в река Осъм. Тунелът е дълъг около 2,5 километра .
Десният тунел е по-малък , безводен и топъл. Свършва с малка галерия със сферична стая, позната като „олтара“. Заради хубавите предпоставки за живеене, предлагани в пещерата – огромни размери, осветеност, рекичка с питейна вода, лесна за отбраняване  –  е установено, че е била населена с хора през седем епохи, като дори е била светилище.
В заключение можем да кажем , че село Крушуна, с дивния си водопад, извиращ от пещерата Водопада и множеството други пещери, е едно богато на естествени забележителности и подземни атракции място. Посетено веднъж както от спелеолози, така и от туристи, то задължително оставя траен спомен след себе си и кара гостите отново да се завърнат.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *