Shopping cart

Ryanair разследван за наложена такса

RyanairRyanair, една от най-известните нискотарифни авиокомпании, опериращи на територията на Европа, отново се оказа замесена скандал. Различни групи, занимаващи се с правата на пътниците, са започнали разследване, след като стана ясно, че фирмата иска допълнителни такси от клиентите си, за да могат те да седят непосредствено до аварийните изходи.

Местата, заради които авиационният гигант иска по £10 отгоре върху цената за нормален самолетен билет, разполагат с някои други предимства, освен с вероятността пътниците да стигнат по-бързо до изхода. Сред тях е и по-голямото разстояние пред седалките, което позволява на пътниците да наместят по-удобно краката си. От тези, които решат да заплатят допълнителната сума за привилегията да седят там, се очаква първи да отворят аварийните изходи в случай на кризисно положение и да подтикнат останалите на борда да ги последват през него.

За съжаление, обаче, често се случва никой да не може да се възползва от предимството да е настанен там, тъй като клиентите отказват да заплатят таксата. А Ryanair е известна като една от авиокомпаниите с най-много допълнителни суми, които изисква от клиентите си. Именно това е причината голяма част от пътниците да са изпратили писма с оплаквания до съответните властимащи органи и в момента самолетният гигант да подлежи на разследване.

Авиационните организации на Великобритания и Ирландия в частност вече са изразили своята загриженост относно практиките на Ryanair, тъй като всеки, седящ в близост до аварийния изход трябва да е добре информиран, какви точно действия да предприеме, ако му се наложи. Сред другите официални изисквания за тези, които окупират въпросните места, е да бъдат достатъчно силни физически, за да успеят да отворят вратите.

Настоящата практика с допълнитлната такса не е характерна само за Ryanair. Няколко други авиокомпании, опериращи на Острова, имат подобни. На тях също им предстоят разследвания.

Скандалното в тази ситуация е не толкова в допълнителната такса, а в това, че тя трябва да бъде заплатена, за да има пътника по-голям шанс да оцелее в случай, че нещо се случи по време на полета. А това говори за доста силна дискриминация и подценяване на човешкия живот.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *