Спортът – що е то?

Що е то спорт… Може би е животно с два крака, две ръце и евентуално… глава. А опашка? Ако обича да скача от високо, задължително трябва да си има и опашка. Милото то – как си кротува и тъгува. Има нужда от нещо да го раздвижи, да го мотивира, да го накара да диша с пълни дробове, с една дума – има нужда от нещо, което да му вдъхне живот.

Зимата може да му направим крайниците по-дълги от обикновено, особено ако му сложим 2 ски, две щеки и го пуснем по един заснежен хълм. Може да му сложим каска, кънки, да му дадем стик и да го пуснем да играе хокей. Или да му дадем колело, да видим колко дълго ще се задържи от първия път. Или може да го облечем в бански и шапка и да го бутнем в басейна, просто така – да видим дали ще проплува? А защо не да го вземем с нас на стадиона, да му пуснем една гладна мечка след него, и да видим колко бързо може да тича? Представете си, че дори може да се катери… родни планини със прекрасни скали колкото душа иска! Какво ли още може… изглежда ми като питомно животно, което може да бъде научено да играе каквото ние си решим, че искаме. Може би в крайна сметка на Спорта и художествената гимнастика би му се отдала, стига да бъде научено…Още от дълбока древност, при провеждането на Олимпийските игри в дренва Елада спорта  се определял от следната философия: „Човекът трябва да бъде всестранно развит – както физически, така и морално, така и духовно.” Нито едното не било по-важно от другите, и не трябвало да бъде по-развито за сметка на другото. С тази философия е свързан термина  „калокагатия” т.е. всестранно развитие и еднакво развитие на личността – дух, душа и тяло. В този смисъл Философията на Спорта не се е променила, дори напротив – още от провеждането на древните Олимпийски игри, тя е оставила своя отпечатък, може би дори още по-дълбок и обхватен.

Целта на спортната тренировка е да развие петте основни физически качества на човека: бързина, сила, издръжливост, ловкост и гъвкавост. Спорта учи на организираност (в по-късен етап – на самоорганизираност), има доза дисциплина (в по-късен етап – самодисциплина). Развива  логическото и тактическото  мислене, координацията на движенията в пространството. Освен това спорта има за цел да възпита един куп добродетели у личността: честна игра (феър плей), уважение към опонента, волеви усилия за концентрация, борбеност; разбирателство и работа в екип. Все неща, които са важни и в живота. Крайната цел на спортната тренировка в дългосрочен план е усъвършенстването на всички тези физически и морални ценности. В по-късен етап това се превръща в самоусъвършенстване (което става след години на целенасочени тренировки, упорит труд и постоянство), което е най-висшата форма на спортната дейност.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Публикувано в Спорт. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *